Πόλεμος για το ωράριο των φαρμακείων!

  • Iatropedia
Θα ανοίγουν τα απογεύματα ελεύθερα τα φαρμακεία ή τελικά όχι; Ιδού το ερώτημα καθώς από τη μία οι Φαρμακοποιοί κάνουν ότι μπορούν για να μπλοκάρουν την απόφαση του υπουργού Υγείας και από την άλλη ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρνει νέα τροποποιημένη ρύθμιση για να απελευθερώσει το ωράριο.

Στη μέση αυτής της διαμάχης όπως πάντα οι ασθενείς που συχνά ψάχνουν να βρουν φαρμακείο ανοικτό και δεν το βρίσκουν. Οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι βέβαια διαβεβαιώνουν ότι οι εφημερίες πραγματοποιούνται κανονικά.

Πάντως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μετά την προσφυγή του στο ΣτΕ και τη μερική νίκη, φαίνεται πως δε χάνει τις ελπίδες του ότι την τελευταία στιγμή τα δεδομένα θα ανατραπούν.

Ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ που κάνει δεκτή την προσφυγή του κλάδου να μην απαιτείται μόνο μια απλή δήλωση για να ανοίγει ένας φαρμακοποιός όποτε επιθυμεί, δε φαίνεται να αλλάζει πολύ τις προθέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου.

Άλλωστε ήδη έχει ετοιμασθεί νέα νομική φόρμουλα από το υπουργείο Υγείας που θα απελευθερώνει το ωράριο.

Πάντως ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει: «H απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δικαιώνει τη θέση των φαρμακοποιών σε ότι αφορά την επιμονή του υπουργείου Υγείας, να «απελευθερώσει» πλήρως το ωράριο των φαρμακοποιών, γεγονός που θα δημιουργήσει χάος στις εφημερίες και παράλληλα δεν θα προσφέρει κάτι παραπάνω στους ασφαλισμένους που εξυπηρετεί ο κλάδος μας. Άλλωστε το γεγονός αυτό είχε επισημανθεί και στη Βουλή, πριν από έναν μήνα οδηγώντας τότε στην καταψήφιση της επίμαχης τροπολογίας του υπουργείου Υγείας».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός σύλλογος σημειώνει ότι έχει προτείνει την αύξηση των εφημεριών Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή μόνο για την Αττική θα λειτουργούν πάνω από 500 φαρμακεία, ενώ με την πρόβλεψη του υπουργείου θα είναι λιγότερα από 100, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Πάντως από την 1η Μαρτίου ξεκινά και πάλι η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους των μεγαλύτερων ταμείων της χώρας, καθώς οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας διαμαρτυρόμενοι για τις υπέρογκες οφειλές σταματούν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση.

Ειδικότερα από την 1η Μαρτίου οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τα Ταμεία τους.