«Πόλεμος» από τους φυσικοθεραπευτές για τη διάταξη που «δίνει» την εργασία τους στους γυμναστές

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι φυσικοθεραπευτές με αίτημα την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου του Υφυπουργείου Αθλητισμού που προβλέπουν παροχή φυσικοθεραπείας σε ιδιωτικά γυμναστήρια. 

Έκτακτη σύγκληση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και των προεδρείων των Περιφερειακών Τμημάτων απ’ όλη την Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή 2 Δεκεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών συγκαλεί εκτάκτως το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και τα Προεδρεία των Περιφερειακών Τμημάτων από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εξετάσει τρόπους αντίδρασης έναντι των απαράδεκτων προτεινόμενων ρυθμίσεων του υφυπουργού Αθλητισμού στο σχέδιο Νόμου για τον αθλητισμό που τέθηκε σε διαβούλευση και προβλέπει την δυνατότητα παροχής φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης δηλώνει με σαφήνεια ότι:

«Η πρόκληση θα απαντηθεί με δυναμικές κινητοποιήσεις. δεν δεχόμαστε επ΄ουδενί  η παροχή υπηρεσιών Υγείας  να γίνεται σε χώρους που δεν αποτελούν θεσμοθετημένους  φορείς Υγείας. Η Υγεία των Πολιτών είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις επιτήδειων με μοναδικό στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.  Ο σκοπός της δημιουργίας του Ν.Π.Δ.Δ-Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών είναι κυρίως η προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Αυτό που κατακτήθηκε πριν από αρκετά χρόνια με το Π.Δ 29/1987, το οποίο αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, θέτοντας  έτσι τις βάσεις για ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, θα το προστατεύσουμε, έχοντας κάθε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, να πράξουμε. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος, καθώς δεν παρατηρήθηκε μέχρι σήμερα η απόσυρση του επίμαχου άρθρου από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, γι αυτό καλούμε το υπουργείο Υγείας να παρέμβει καθώς  είναι αρμόδιο για να  προασπίσει της υγεία των πολιτών».

Είναι σαφές ότι τα γυμναστήρια δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια, αλλοιώνει πλήρως τη φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού. Αν δεν αποσυρθεί, οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι «προ των πυλών».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν