Ποιες αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό των Υγειονομικών – Αντιδρούν νοσοκομειακοί γιατροί

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΙΣ
Σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα των υγειονομικών αναμένεται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, όπως προέκυψε από συνάντηση μεταξύ του προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ΠΙΣ, με τον υπουργό Εργασίας, Ιωάννη Βρούτση.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα αφορούν άμεσα στον ιατρικό κλάδο και για το λόγο αυτό το προεδρείο και μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

Από τη συνάντηση ο ΠΙΣ ενημερώθηκε από τον κ. Βρούτση, ότι θα υπάρξουν οι ακόλουθες αλλαγές:

  • Αποσυνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα
  • Δημιουργούνται επτά κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών με ελεύθερη επιλογή
  • Οι εισφορές θα κυμαίνονται από 210 ευρώ έως 566 ευρώ το μήνα
  • Το ασφαλιστικό σύστημα γίνεται ανταποδοτικό

Αναλυτικά, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε, ότι θα αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα, ενώ καταργούνται και οι ασφαλιστικές κλάσεις. Στη θέση τους δημιουργούνται επτά κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών με δυνατότητα ελεύθερης επιλογής κατηγορίας από τους γιατρούς, ώστε ανάλογα με τις καταβολές τους να ορίζεται και το ύψος της σύνταξης.

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε στο προεδρείο του ΠΙΣ ότι πλέον το σύστημα γίνεται ανταποδοτικό, «γεγονός που βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον κλάδο», όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Με βάση το σχεδιάγραμμα που περιέγραψε ο κ.Ιωάν.Βρούτσης στον ΠΙΣ, οι εισφορές για τους ιατρούς θα κυμαίνονται από 210 ευρώ έως 566 ευρώ μηνιαίως.

Ειδικές ρυθμίσεις για τους νέους γιατρούς

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, πάντως, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τους νέους γιατρούς, καθώς για τα πρώτα πέντε χρόνια του επαγγελματικού τους βίου, οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, «θα περιορίζονται στο ποσό των 126 ευρώ μηνιαίως».

Επίσης ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί θα πληρώνουν μόνο μία ασφαλιστική εισφορά ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργοδοτών ή την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός και το ποσό θα αγγίζει κατ’ ελάχιστον τα 252 ευρώ μηνιαίως.  Ταυτόχρονα θα υπάρξει αύξηση στις κύριες συντάξεις μετά τα 30 έτη ασφάλισης, διαβεβαίωσε ο κ. Βρούτσης τον ΠΙΣ.

Παράλληλα ανέφερε ότι όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που θα συνταξιοδοτηθούν από δω και πέρα θα λάβουν άμεσα αύξηση, εφόσον ο εργασιακός τους βίος ξεπερνά τα 30 έτη έστω και για μία ημέρα. Επίσης, με βάση τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας, θα δοθούν κίνητρα ώστε όποιος εργάζεται έως και τα 42 έτη, να λαμβάνει μεγαλύτερη σύνταξη.

Τι θα γίνει με τους γιατρούς που επιθυμούν να εργαστούν μετά τη σύνταξη

Για όσους γιατρούς συνταξιοδοτηθούν από το δημόσιο, αλλά θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, το ποσοστό παρακράτησης της σύνταξης, από 60% που είναι σήμερα μειώνεται στο 30%, με την προοπτική να καταργηθεί πλήρως, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας

Τα μέλη του ΠΙΣ δηλώνουν ότι θα μελετήσουν διεξοδικά τις αλλαγές που προωθούνται προκειμένου να αποφανθεί επί του επίσημου κειμένου των νέων ρυθμίσεων. Ωστόσο από όσα ειπώθηκαν από τον υπουργό εργασίας, «ο ΠΙΣ εκφράζει την ικανοποίηση του, καθώς τα ανακοινωθέντα προσεγγίζουν τις πάγιες θέσεις του ιατρικού κλάδου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Αντιδράσεις από νοσοκομειακούς γιατρούς

Την αντίθεσή του στα όσα ανακοινώθηκαν εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός του νοσοκομείου Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου:

«Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ένα προεδρείο που όλα τα μέλη του πρόσκεινται στην ΝΔ, έβγαλε ανακοίνωση και πανηγυρίζει μαζί με τον Βρούτση για το επικείμενο «νέο» ασφαλιστικό του που ολοκληρώνει το έγκλημα Κατρούγκαλου. Την ίδια στιγμή που οι συντάξεις των γιατρών έχουν καταντήσει «κουλούρια» και αναμένεται να υποβιβαστούν σε «στραγάλια». Την ίδια στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές των γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο αλλά και των αυτοαπασχολούμενων γιατρών έχουν γίνει αβάστακτος ασφυκτικός βραχνάς. Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η προκλητική εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα περίθαλψης. Την ίδια στιγμή που γενικεύεται η ομηρία με το «μπλοκάκι» για χιλιάδες γιατρούς.», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της παράταξης «Ριζοσπαστική Συνεργασίας Ιατρών – ΑΡΣΙ».

Άλλα φλέγοντα θέματα του κλάδου που τέθηκαν στον υπουργό Εργασίας

Ενωμεταξύ, στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση,  το Προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) είχε την ευκαιρία να του θέσει και σειρά άλλων σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, με αίτημα να προωθηθεί η άμεση επίλυση τους.

Αυτά είναι:

  • Η διάλυση του Ταμείου των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και οι απαράδεκτες υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα προς τον κλάδο με βασικό πρόβλημα την δραματική καθυστέρηση στην απόδοση των συντάξεων.
  • Να ορισθεί νέος εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στο ΤΣΑΥ, ώστε να υπάρξει αναδιοργάνωσή του αλλά και άμεση καταγραφή της περιουσίας του.
  • Να δημιουργηθεί το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μετατραπεί το ΤΣΑΥ σε επαγγελματικό ταμείο, δεδομένου ότι η ευκαιρία αυτή χάθηκε για τον κλάδο την περίοδο 2012-14.
  • Να συνυπολογισθούν οι αυξημένες εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα των μονοσυνταξιούχων, ώστε να τους αποδοθούν και τα απαραίτητα ποσά.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η Α’ Αντιπρόεδρος κ.Άννα Μαστοράκου, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ.Παύλος Καψαμπέλης, ο Γενικός Γραμματέας κ.Γιώργος Ελευθερίου και ο Ταμίας του ΠΙΣ κ.Βασίλης Ψυχογυιός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν