Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία των νησιών – Οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές ενόψει του καλοκαιριού

  • Iatropedia newsroom
Βρετανία
Στα νοσοκομεία της Νάξου και της Σύρου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργεία των χειρουργείων.

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και οι τουρίστες θα κατακλύσουν για άλλη μια χρονιά τα ελληνικά νησιά, είναι σημαντικό τα νοσοκομεία να είναι προετοιμασμένα για να διαχειριστούν τον αυξημένο πληθυσμό, και κατά συνέπεια τα αυξημένα περιστατικά.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εγαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, τα νοσοκομεία στα νησιά πρέπει να καλύψουν τις ελλείψεις τους σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πριν έρθει το καλοκαίρι. 

«Δυστυχώς οι υγειονομικές μονάδες των νησιών μας βρίσκονται στην ίδια επισφαλή κατάσταση με τα περασμένα χρόνια. Και όμως τώρα θα έπρεπε να γίνεται σχεδιασμός για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν με ασφάλεια στους μόνιμους κατοίκους και τον υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού λόγω τουρισμού. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες υγειονομικές μονάδες και με τα υφιστάμενα κίνητρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Γιαννάκος.

Δείτε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: Οι μισθοί των γιατρών, οι κοινωνικές κατοικίες στα νησιά και το πρόβλημα της στελέχωσης

Επισημαίνει ότι, παράτις προκηρύξεις που γίνονται, αυτές βγαίνουν άγονες, καθώς οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί. «Με 1.850 ευρώ μισθό στους γιατρούς και 800 ευρώ μισθό στους νοσηλευτές ή διασώστες δεν καλύπτονται τα κενά στα νησιά. Προτιμούν τη Κύπρο με πολλαπλάσιους μισθούς και κίνητρα. Όταν σήμερα μίλησα με κάποιους συναδέλφους στα νησιά για την εξέλιξη με τα απογευματινά χειρουργεία, η απάντηση ήταν ότι »εμείς θέλουμε προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές για να ανοίξουμε τα πρωινά χειρουργεία που είναι κλειστά..’», τόνισε.

Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε Τήνο, Νάξο, Σαντορίνη, Σύρο και Λήμνο

Στην Τήνο, το κέντρο υγείας εξυπηρετεί 10.000 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι το νησί «βουλιάζει» από κόσμο. Έχουν μείνει μόνο τρεις γιατροί στο κέντρο υγείας. Μόνο η μία εκ των τριών είναι κλινικός και μάλιστα παιδίατρος. Οι άλλοι δύο ένας οδοντίατρος και μία μικροβιολόγος. «Πως θα καλυφθούν με ασφάλεια τα επείγοντα περιστατικά;., διερωτάτε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Υπάρχει ένα ασθενοφόρο για τη βάρδια, ενώ οι δύο ένστολοι που βρίσκονται για να βοηθάνε στις διακομιδές δεν συμμετέχουν, καθώς δεν γνωρίζουν από διακομιδές.

Στο νοσοκομείο της Νάξου υπάρχει ένας αναισθησιολόγος και έναν χειρουργός. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί μόνο ένας ακτινολόγος που τέλους Μαρτίου φεύγει, αφού παραιτήθηκε.

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει κανένας παθολόγος, κανένας Γενικός γιατρός, κανένας μικροβιολόγος.

Στο νοσοκομείο της Σύρου, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη 2 νεφρολόγων, 2 καρδιολόγων, νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών στα επείγοντα. Στις 4 οργανικές θέσεις υπηρετεί ένας. Υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι και παρ’ ότι υπηρετούν 4 χειρουργοί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της χειρουργικής κλινικής.

Στο νοσοκομείο της Λήμνου υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι και ένας χειρουργός. Περιμένουν έναν ακόμη χειρουργό με μπλοκάκι. Ωστόσο, η κατάσταση είναι βελτιωμένη στις άλλες ειδικότητες γιατρών στη Λήμνο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνει ότι προφανώς δεν μπορούν να γίνουν απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία των νησιών, ενώ λύση για όλες αυτές τις ελλείψεις είναι η αύξηση μισθών. Καλεί, τέλος, τους τοπικούς φορείς να συμβάλλουν, προσφέροντας κίνητρα. «Η προστασία της δημόσιας Υγείας είναι ευθύνη όλων των φορέων».

Φωτογραφία iStock