Ποια ειδικά «προνόμια» απολαμβάνουν σήμερα οι πλήρως εμβολιασμένοι – Πότε επεκτείνονται

  • Γιάννα Σουλάκη
προνόμια
Με ταχείς ρυθμούς οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καταρτίζουν τον κατάλογο των προνομίων που πολύ σύντομα θα μπορούν να έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες. Ποια από αυτά ισχύουν, ήδη, από σήμερα.

Εδώ και ένα μήνα έχει ανοίξει η συζήτηση για τις επιπλέον ελευθερίες από τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού, που θα μπορούν να απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις πολίτες όλης της χώρας.

Όπως ανέφερε μάλιστα πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τα πλήρη προνόμια θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα εμβόλια για όλους τους ενήλικες πολίτες της χώρας.

«Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό αναμένεται να συμβεί ενδεχομένως μετά από την ερχόμενη εβδομάδα, με την ενεργοποίηση των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18-24 και με τα τρία εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson (το AstraZeneca εξαιρείται καθώς δεν υπάρχει άδεια χορήγησης στη χώρα για τους κάτω των 30 ετών).

Δείτε επίσης – Τζανάκης: «Ποια θα είναι τα “προνόμια” των εμβολιασμένων στη νέα πραγματικότητα»

Ποια προνόμια απολαμβάνουν σήμερα οι πλήρως εμβολιασμένοι, έναντι των ανεμβολίαστων

Πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης του σκευάσματος. Τότε κρίνουν οι επιστήμονες ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι εμβολιασμένοι πολίτες απολαμβάνουν, ήδη, τα εξής δικαιώματα:

Πλήρως εμβολιασμένοι: Χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους

Οι εμβολιασμένοι πλήρως, δύνανται να μην φορούν μάσκα σε συγκεντρώσεις και συναθροίσεις με άλλους εμβολιασμένους ακόμα και σε κλειστούς χώρους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, κανένας από τους συμμετέχοντες να μην έχει συμπτώματα.

Το συγκεκριμένο μέτρο ανακοινώθηκε αρχικά από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC) και επιβεβαιώθηκε η ισχύς του στην Ελλάδα και από τους έλληνες επιστήμονες στα τέλη Απριλίου.

Αναφερόμενη σ’ αυτό πριν από τις γιορτές του Πάσχα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κα. Βάνα Ευαγγέλου, είχε πει:

«Αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμα και σε κλειστό χώρο, μπορούν να είναι χωρίς μάσκες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν είχαν υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες», ανέφερε η ίδια.

Δείτε επίσης: Χρούσος: Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν αυτό το Πάσχα να μην φορούν μάσκα οι εμβολιασμένοι

Οι οδηγίες του Αμερικανικού CDC ανέφεραν επιπλέον, ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος κόσμου.

Στην Ελλάδα η οδηγία αυτή έχει δοθεί προφορικά από επιστήμονες της Επιτροπής, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από τους κρατικούς υγειονομικούς φορείς.

Πλήρως εμβολιασμένοι: Απαλλαγή από την υποχρέωση του διαγνωστικού τεστ μετά από επαφή με κρούσμα

Οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, μετά το πέρας των 15 ημερών από την τελευταία δόση, δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ (μοριακό PCR, rapid test) εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού.

Την οδηγία επιβεβαίωσε η ίδια η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην τελευταία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς από το Υπουργείο Υγείας:

“Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη, παρακολουθούνται, δεν κάνουν μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα παρά μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης – Θεοδωρίδου: «Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κάνουν τεστ ούτε μπαίνουν καραντίνα, μετά από επαφή με κρούσμα»

Πλήρως εμβολιασμένοι: Απαλλαγή από την καραντίνα των 10 ημερών, μετά από επαφή με κρούσμα

Στην ίδια λογική, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζεται να παραμείνουν επί 10 ημέρες απομονωμένοι στο σπίτι τους, εάν έρθουν σε επαφή με άτομο που έχει θετική διάγνωση Covid-19.

Στις σχετικές επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή με COVID-19 και παραμένουν ασυμπτωματικά, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός.

Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι σε αυτοπαρακολούθηση (καθημερινή θερμομέτρηση, επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων) για 14 ημέρες μετά την έκθεση και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω μέτρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ισχύει και για όσους είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2 και έχουν αναρρώσει κατά τους προηγούμενους 6 μήνες.

Πλήρως εμβολιασμένοι: Δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ για να ταξιδέψουν

Για τη μετακίνηση στα νησιά υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της βεβαίωσης εμβολιασμού, χωρίς τη διενέργεια μοριακού, rapid ή self-test.

Όποιος έχει βεβαίωση εμβολιασμού απλώς συμπληρώνει τη σχετική βεβαίωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας.

Έρχεται απαλλαγή από τα self test για τους πλήρως εμβολιασμένους

Η αμέσως επόμενη άρση περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους -και όχι για όσους έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου- είναι η απαλλαγή από την υποχρεωτική διενέργεια self test και τη δήλωση του αποτελέσματος στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

To μέτρο αυτό ενδέχεται να είναι το πρώτο από τα “προνόμια” που θα ανακοινωθούν ενδεχομένως και στα τέλη Ιουνίου.

Στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση για να κατοχυρωθεί θεσμικά η παραχώρηση του δικαιώματος σε καταστηματάρχες της εστίασης και του τουρισμού, να επιτρέπουν την είσοδο στους κλειστούς χώρους των επιχειρήσεών τους μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες. Δεν αποκλείεται δε το μέτρο να επεκταθεί στη συμμετοχή σε θεάματα, όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες.

Η νομική διευθέτηση του θέματος θα καλυφθεί είτε με Κοινή Υπουργική Απόφαση, είτε να περάσει ως τροπολογία από τη Βουλή, με το επιχείρημα ότι δύναται ένα άτομο να στερηθεί κάποιο προνόμιο ή δικαίωμα, εάν αυτό επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Μιλώντας για το θέμα στην τελευταία ενημέρωση για τον κορονοϊό την περασμένη Τετάρτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε:

«Για μένα δεν υπάρχουν προνόμια. Δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχουν δικαιώματα. Υπάρχει σταδιακή άρση περιορισμών για αυτούς που δεν κινδυνεύουν. Αυτή είναι η πραγματική ουσία της συζήτησης που πρέπει να γίνει. Από εκεί και πέρα, προφανώς η συζήτηση αυτή είναι σε εξέλιξη. Υπάρχει μια γενικότερη διαβούλευση και με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και μεταξύ μας», σημείωσε.

Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στους ανεμβολίαστους πολίτες να κάνουν το βήμα του εμβολιασμού, ώστε να επιτευχθεί ανοσία μέσα στο καλοκαίρι.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα εμβολιαστικά ποσοστά στις ηλικίες άνω των 60 ετών δεν είναι προς το παρόν πολύ υψηλά, ενώ πολλοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους το φθινόπωρο να έχουμε και τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο να αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες.