ΠΟΕΔΗΝ: «Βράζουν» τα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κλιματισμού

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΙΝΑΠ ΠΟΕΔΗΝ
Ασθενείς και εργαζόμενοι «λιώνουν» από τη ζέστη σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, στα οποία υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τα μηχανήματα κλιματισμού, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σε αφόρητες συνθήκες λειτουργούν πολλά νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας προβλημάτων στον κλιματισμό και ήδη σε ορισμένα αναβάλλονται χειρουργεία λόγω ζέστης, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ λίγα 24ωρα πριν από τον καύσωνα που αναμένεται να επισκεφτεί τις προσεχείς ημέρες τη χώρα μας.

Όπως εξηγεί η ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια. Συνεχίζεται όμως για μία ακόμα χρονιά αφού ουδείς φρόντισε να διορθώσει τα προβλήματα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και των προϊσταμένων των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, σε πολλά νοσοκομεία ο κεντρικός κλιματισμός είναι χαλασμένος ή ασυντήρητος με μικρή απόδοση.

Σε άλλα, υπάρχουν πανάρχαια κλιματιστικά δαπέδου που τρέχουν νερά ή είναι σκουριασμένα και συνεχώς χαλάνε. Και υπάρχουν ατελείωτοι θάλαμοι, χώροι αναμονής ασθενών και χειρουργεία δίχως κλιματισμό.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και οι συγγενείς του προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ανεμιστήρες από το σπίτι. Κάποιοι προβαίνουν σε δωρεές κλιματιστικών. Και οι εργαζόμενοι συγκεντρώνουν συχνά χρήματα μεταξύ τους για να αγοράσουν ένα κλιματιστικό που λείπει.

«Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών έχουν κάνει δεκάδες έγγραφα προς τις Διοικήσεις από το χειμώνα, επισημαίνοντας τα προβλήματα στο κλιματισμό», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ. «Ωστόσο λόγω οικονομικής δυσπραγίας των νοσοκομείων δεν προχώρησαν σε συντήρηση, ανανέωση και συμπλήρωση του κλιματισμού».

Και αναβολές χειρουργείων

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νοσοκομείο Ρόδου ο κεντρικός κλιματισμός είναι χαλασμένος και αναβάλλονται χειρουργεία λόγω ζέστης, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο της Νίκαιας ο κεντρικός κλιματισμός δεν καλύπτει όλες τις πτέρυγες, ενώ τα τακτικά ιατρεία δεν διαθέτουν κλιματισμό. Στην Β’ Παθολογική Κλινική λειτουργούν τα κλιματιστικά μόνο σε δύο από τους πέντε θαλάμους, ενώ στην Γ’ Παθολογική σε κανέναν. Στην Ουρολογική και στην Παιδοχειρουργική Κλινική δεν λειτουργούν σε δύο θαλάμους στην κάθε μία.

Στο ΚΑΤ υπάρχει σε όλο το νοσοκομείο πρόβλημα με τη ζέστη. Και αυτό διότι ο κεντρικός κλιματισμός δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και πολλά μεμονωμένα κλιματιστικά είναι απαρχαιωμένα.

Σοβαρό πρόβλημα με τη ζέστη αντιμετωπίζουν τα τακτικά ιατρεία, τα επείγοντα περιστατικά και οι κλινικές στο Ασκληπιείο Βούλας. Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο Μεταξά δεν λειτουργεί ο κεντρικός κλιματισμός σε πολλά τμήματα, όπως στο Αιματολογικό Εργαστήριο, την Αιματολογική Κλινική κ.λπ.

Πολλά προβλήματα παρατηρούνται επίσης στο Δρομοκαΐτειο, στα νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Πατρών (Ρίο), Αιγίου, Κω, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στο Χατζηκώστα, στα νοσοκομεία Φλώρινας και Πρέβεζας, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, αλλά και στα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου.