ΠΟΕΔΗΝ: Βαθιά ανάσα για τα νοσοκομεία – Στο 60% η μείωση εισαγωγών ασθενών Covid-19

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΥ ΟΕΝΓΕ
Η μερική κανονικότητα έχει αρχίσει να επανέρχεται στα δημόσια νοσοκομεία, με τις εισαγωγές ασθενών να έχουν μειωθεί πάνω από το 60%, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Μετά από δύο φονικά κύματα πανδημίας και χιλιάδες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό σε όλες τις βαθμίδες νοσηλείας Covid-19 καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά στην κανονική λειτουργία τους.

Το σχέδιο σταδιακής επιστροφής στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων που άρχισε να υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας από αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή (14/5), ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, την Παρασκευή 21 Μαΐου, το Νοσοκομείο “Θριάσιο” θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία και σταματά η χρήση του ως νοσοκομείο Covid. Eπίσης, την Κυριακή 23 Μαΐου θα είναι η τελευταία συνεφημέρευση που θα κάνει το Νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν” με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και θα ξεκινήσει επίσης η σταδιακή λειτουργία του Νοσοκομείου “Σισμανογλείου”. Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, από τα Νοσοκομεία “ΚΑΤ”, “Γεννηματάς” και “Αττικό” θα δοθούν οι κλίνες που είχαν δεσμευτεί για την Covid, σε περαστικά non Covid.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα με την αύξηση κρουσμάτων υπήρξε αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων, αλλά όχι των έκτακτων, τα οποία εξυπηρετούνταν κανονικά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

ΠΟΕΔΗΝ: «Σημαντική μείωση των εισαγωγών που υπερβαίνει το 60%»

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η μείωση που σημειώνεται στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία κορονοϊού είναι σημαντική και υπερβαίνει το 60%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χθεσινή εφημερία στο «Αττικόν», όπου εισήχθησαν 32 ασθενείς με κορονοϊό, από 100 στην έξαρση του τρίτου κύματος, σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Επίσης, το Θριάσιο νοσοκομείο Ελευσίνας,  από την Παρασκευή (21/5) επανέρχεται σε καθεστώς Γενικών Εφημεριών. Νοσηλεύει 119 περιστατικά κορονοϊού, που θα συγκεντρωθούν σε 3 κλινικές. Από τις 25 κλίνες ΜΕΘ στο Θριάσιο, οι 8 κλίνες της μίας ΜΕΘ επανέρχονται σε καθεστώς εξυπηρέτησης γενικών βαρέων περιστατικών και όχι αποκλειστικά Covid-19. Επίσης διατίθενται και πάλι, οι δύο χειρουργικές αίθουσες για έκτακτα γενικά χειρουργεία.

Στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο που εξυπηρετούσε αποκλειστικά περιστατικά Covid-19, πλέον νοσηλεύονται 175 ασθενείς με κορονοϊό, από τους 300 και άνω στη κορύφωση του τρίτου πανδημικού κύματος. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 19 ασθενείς Covid-19, στις 25 κλίνες που διαθέτει και πλέον κανένας ασθενείς διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σταδιακά και πάλι σε Γενικό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: Τα Νοσοκομεία ξεκίνησαν να επανέρχονται σε μερική κανονικότατα. Αδειάζουν κλινικές κορονοϊού και μετατρέπονται σε γενικές κλινικές. Αδειάζουν οι αυτοσχέδειες ΜΕΘ στις χειρουργικές αίθουσες και ευελπιστούμε σύντομα να ξεκινήσουν τα χειρουργεία, γιατί θα το πληρώσουμε».

Δεν ισχύουν τα ίδια με το τρίτο Νοσοκομείο κορονοϊού τον «Ερυθρό Σταυρό», ο οποίος σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, εμφανίζει πληρότητα με 300 περιστατικά Covid-19, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι μέχρι στιγμής, για τη μετατροπή του σε Γενικό Νοσοκομείο.

«Άμεσα πρέπει να αδειάσουν οι προσωρινές και πρόχειρες ΜΕΘ και να λειτουργήσουν για το σκοπό για τον οποίο προορίζονται, δηλαδή, για χειρουργικές αίθουσες, ανάνηψη, καρδιολογικές μονάδες κ.α.», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.