ΠΟΕΔΗΝ: «Τραυματιοφορείς οι χαμάληδες του ΕΣΥ»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Πολύωρες αναμονές των ασθενών στα ΤΕΠ, τριτοκοσμικές εικόνες στα έκτακτα περιστατικά να διακομίζονται υποβασταζόμενοι ή να σέρνουν φορεία και καρότσια οι συνοδοί, σχετίζονται με τις μεγάλες ελλείψεις τραυματιοφορέων λόγω έλλειψης κονδυλίων, καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ

Ελλείψεις τραυματιοφορέων, αλλά και μεγάλες ελλείψεις στον εξοπλισμό τους, λόγω της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία κάνει λόγο για «εμπαιγμό της κυβέρνησης».

«Ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δίκαιων αιτημάτων των τραυματιοφορέων είναι απίστευτος. Η αφασία που διακρίνει την κυβέρνηση στοιχίζει στους ασθενείς. Οι πολύωρες αναμονές των ασθενών στα ΤΕΠ, οι τριτοκοσμικές εικόνες των ασθενών στα έκτακτα περιστατικά να διακομίζονται υποβασταζόμενοι ή να σέρνουν φορεία και καρότσια οι συνοδοί, σχετίζονται με τις μεγάλες ελλείψεις τραυματιοφορέων και την διάλυση του εξοπλισμού τους λόγω έλλειψης κονδυλίων», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.

Ούτε οι μισοί τραυματιοφορείς από αυτούς που απαιτούνται

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ από τις 4600 Οργανικές Θέσεις τραυματιοφορέων που προβλέπονται να υπηρετούν στα νοσοκομεία, σήμερα εργάζονται, 2200. Με τις κενές Οργανικές θέσεις να είναι πάνω από 50%:

«Και δεν φτάνει που η Κυβέρνηση δεν κάνει προσλήψεις, για λόγους ψηφοθηρικούς μετατάσσει 526 τραυματιοφορείς πρώην Σχολικούς φύλακες στους Δήμους με Νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών (Ν. 4604/2019, άρθρο 87). Όταν ολοκληρωθούν οι μετατάξεις η κατάσταση θα είναι αφόρητη για τους ασθενείς και τους εναπομείναντες Τραυματιοφορείς».

Στα Νοσοκομεία υπάρχουν ένας ή δύο τραυματιοφορείς ανά βάρδια για να εξυπηρετούν νοσηλευόμενους ασθενείς και τα έκτακτα περιστατικά στα ΤΕΠ, κι αυτοί χωρίς εξοπλισμό, λένε οι εργαζόμενοι:

«Ο εξοπλισμός, καρότσια, φορεία, διαλυμένα. Δεν υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις ασθενοφόρα για τις εσωτερικές διακομιδές με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι τραυματιοφορείς με διαλυμένα φορεία να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μεταφέροντας ασθενείς».

ΠΟΕΔΗΝ: Εικόνες που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας

Πολλές φορές, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν πτώσεις ασθενών από φορεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που κουβαλάνε στους ώμους τους ασθενείς επειδή είναι χαλασμένα τα ασανσέρ ή τα φορεία των Νοσοκομείων: «Οι τραυματιοφορείς είναι μεγάλοι σε ηλικία, αφού νέες προσλήψεις δεν γίνονται. Οι πολλές ώρες αναμονής των ασθενών για να εξυπηρετηθούν σχετίζονται και με την έλλειψη τραυματιοφορέων με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Οι μισθοί είναι κατά μέσο όρο 700 ευρώ το μήνα. Δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όπως και οι άλλοι συνάδελφοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Δεν αντέχουν πια να αντιμετωπίζονται ως οι χαμάληδες του Συστήματος, αν και καθημερινά τρέχουν και σώζουν ανθρώπινες ζωές», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

Την Πέμπτη 9/5/2019 οι τραυματιοφορείς πραγματοποιούν συγκέντρωση 12:30 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν