ΠΟΕΔΗΝ: Στη «μαύρη αγορά» οι χειρουργικές μάσκες – Αισχροκερδούν οι εταιρείες εις βάρος των νοσοκομείων

  • Γιάννα Σουλάκη
μάσκες
Η αύξηση της ζήτηση σε χειρουργικές μάσκες εξαιτίας της γρίπης, αλλά και με τον φόβο του κοροναϊού, προκάλεσαν αύξηση κατά 300% στις τιμές τους, σύμφωνα με τιμολόγια που δίνει στη δημοσιότητα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Για «μαύρη αγορά» στις χειρουργικές μάσκες κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς όπως αναφέρει σε καταγγελία της, η έλλειψη τους στην αγορά έχει οδηγήσει σε αισχροκέρδεια των εταιριών εις βάρος των δημόσιων νοσοκομείων και των πολιτών.

Οι εταιρείες εκμεταλλεύονται, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, την ανησυχία που υπάρχει για την εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού και την γρίπη που είναι σε έξαρση. Την ανησυχία των πολιτών την ενισχύουν οι δηλώσεις αρμοδίων του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας που θεωρούν πολύ πιθανόν την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας λόγω της γρίπης και την προετοιμασία για την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού έχουν αυξημένες ανάγκες για προμήθεια μασκών.

Δείτε επίσης: Πενήντα – πενήντα αγοράζουν τις χειρουργικές μάσκες οι Έλληνες – «Ψυχραιμία!» συστήνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

«Η τιμή για την αγορά στις απλές χειρουργικές και υψηλής προστασίας μάσκες λόγω αυξημένων αναγκών από τα Νοσοκομεία ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες 300%. Αναφερόμαστε για τα Νοσοκομεία που αγοράζουν μάσκες εκτός σύμβασης ή τα Νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου συμβάσεις και είναι πολλά. Τα Νοσοκομεία χρειάζεται να διαθέτουν μεγάλες ποσότητες μασκών αυτό τον καιρό και έτσι θα αναγκαστούν να τις αγοράσουν στην «μαύρη αγορά». Μάλιστα όλες οι εταιρείες για να δικαιολογήσουν την αισχροκέρδεια προφασίζονται ελλείψεις».

Δείτε επίσης: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οδηγίες για τις χειρουργικές μάσκες

Η ΠΟΕΔΗΝ κοινοποιεί τιμολόγια με την τιμή που πωλούνταν οι μάσκες τα νοσοκομεία πριν την υγειονομική κρίση και την τιμή που θα αγοράσουν σήμερα.

ΠΟΕΔΗΝ: Να παρέμβει η κυβέρνηση για τη «μαύρη αγορά» στις χειρουργικές μάσκες

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τις απλές χειρουργικές μάσκες τα νοσοκομεία παλαιότερα τις αγόραζαν την κάθε μία προς 0,0116 λεπτά+ΦΠΑ. «Τώρα θα αγοράζουν προς 0,032 λεπτά του ευρώ+ΦΠΑ. Τις μάσκες υψηλής προστασίας την κάθε μια αγόραζαν 0,64λεπτά του ευρώ +ΦΠΑ και τώρα θα αγοράσουν προς 2ευρώ την μια+ΦΠΑ».

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «αισχροκέρδεια» και ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει «γιατί δεν θα αντέξουν οι αναιμικοί προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων και αυτό που θα συμβεί είναι να ξεμείνουν από μάσκες. Επιπλέον οι μάσκες είναι απαραίτητες στους πολίτες αν όχι για τον κορωνοϊό σίγουρα όμως και για την εποχική γρίπη. Δεν μπορεί κανείς να κερδοσκοπεί σε βάρος τους ούτε σε βάρος των Υγειονομικών Μονάδων», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.