ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη για τις απολύσεις των συμβασιούχων

  • Ελισάβετ Σταύρου
ΠΟΕΔΗΝ
Η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε πανελλαδική στάση εργασίας για αύριο Πέμπτη, προειδοποιώντας για κίνδυνο απόλυσης 6.000 συμβασιούχων στα νοσοκομεία.

Πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), για τους συμβασιούχους (ΣΟΧ) των νοσοκομείων που εργάζονται στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση.

Η στάση εργασίας οργανώνεται για αύριο, Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2024, και θα ξεκινήσεις στις 09.00 το πρωί ως την λήξη του ωραρίου. Επίσης, στις 10 π.μ οργανώνεται συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, για τις απολύσεις των ΣΟΧ.

«6.000 συμβασιούχοι Εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, κινδυνεύουν με άμεση απόλυση, παρότι έχουν ενεργείς συμβάσεις καθότι ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε εργολάβους. Εργάζονται πάνω από 5 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων (έστω τρίμηνες) και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της.

Σημειώνει ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων έχουν ανανεωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2024, ενώ οι εργολάβοι στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα για το Δημόσιο. «Έως σήμερα υπήρξαν παρεμβάσεις από το Υπουργείο Υγείας που έβαζε φρένο σε Νοσοκομεία να εγκαταστήσουν εργολάβους», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ζητά από τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, ώστε να ακυρώσουν τους διαγωνισμούς σε όποιο στάδιο και εάν βρίσκονται. Επίσης, πέρα από τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία ζητούν α προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση δυνατότητας των Νοσοκομείων να συνάπτουν νέες ΣΟΧ που έχουν κηρυχθεί νόμιμες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI