ΠΟΕΔΗΝ: «Στάχτη στα μάτια» η λύση για τα εγκαταλελειμμένα του «Παίδων Αγ.Σοφία»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
"Στάχτη στα μάτια" είναι η λύση που δόθηκε χθες από το Υπουργείο Υγείας για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η λύση που έδωσε  το υπουργείο Υγείας για τα υγιή παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία όλης της χώρας, είναι «στάχτη στα μάτια», υποστηρίζει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων λέει ότι  η «κυβέρνηση κάνει σχεδιασμούς επί χάρτου για την επίλυση του ζητήματος, προκειμένου να κατευνάσει την γενική κατακραυγή».

Διαβάστε επίσης: Νοσοκομείο Παίδων: Πάρκινγκ εγκαταλελειμμένων παιδιών

Υποστελέχωση στις Προνοιακές Μοναδες – Η Αχτσιόγλου κόβει κορδέλες

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «Οι Προνοιακές Μονάδες καταρρέουν, συγχωνεύονται, καταργούνται λόγω ελλείψεων προσωπικού και χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει σε εξέλιξη κανένα πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης με αποτέλεσμα για να φιλοξενηθεί ένα νέο παιδί στις Μονάδες πρέπει να καταλήξει κάποιο που ήδη φιλοξενείται».

Την ίδια στιγμή, η κα. Εφη Αχτσιόγλου εγκαινιάζει σήμερα το Ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Αναδοχής και Υιοθεσίας στο Κέντρο Βρεφών «Η μητέρα», λέει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα εκεί που θα εγκαινιάσει σήμερα η κα Αχτσιόγλου το Ηλεκτρονικό Μητρώο φιλοξενούνται 68 βρέφη και παιδιά και όπως μας ενημέρωσε η ίδια η κα Φωτίου θα κλείσει ένα τμήμα 10 βρεφών λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι υιοθεσίες στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα καθυστερούν λόγω έλλειψης κοινωνικών λειτουργών. Το Ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Αναδοχής και Υιοθεσίας είναι απαραίτητο, με τις συνθήκες όμως που επικρατούν σήμερα στο κράτος, στις δομές Κοινωνικής Προστασίας δεν θα αλλάξει την κατάσταση.».

Και η ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι τον Δεκέμβριο του 2018, είχε αποφασίσει σε σύσκεψη, οι Εισαγγελικές εντολές εγκαταλελειμμένων παιδιών, να απευθύνονται προς το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο με τη σειρά του θα κατευθύνει τα παιδιά στις Προνοιακές Μονάδες.

Η απόφαση αυτή, που θα αποτελούσε μια λύση προς τη σωστή κατεύθυνση δεν προχώρησε γιατί οι Προνοιακές Μονάδες υπολειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, λένε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία:

«Σήμερα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής φιλοξενούνται 76 εγκαταλελειμμένα παιδιά ηλικίας από μηνών έως 16 ετών (Αγία Σοφία: 41, Παίδων Πεντέλης: 20, Αγλαϊα Κυριακού: 15). Τα 30 εξ’ αυτών θα μπορούσαν, εάν υπήρχε η δυνατότητα σε προσωπικό, να απορροφηθούν στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα και τα υπόλοιπα σε Προνοιακές Μονάδες Παίδων και Εφήβων. Πώς να συμβεί αυτό όταν οι Προνοιακές Μονάδες είναι υπερπλήρεις από περιστατικά και στενάζουν από προσωπικό;», αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε: Λύση υπόσχεται τώρα για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά του «Αγ.Σοφία» το Υπουργείο Υγείας

Τι λύση πρότεινε το Υπουργείο Υγείας – Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Η λύση που δόθηκε χθες από το Υπουργείο Υγείας είναι «στάχτη στα μάτια», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς αποφάσισαν 7 από τα εγκαταλελειμμένα παιδιά να μεταφερθούν σε Μονάδες του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Αττικής. Επίσης, αποφασίστηκε να προκηρυχθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος προς ΜΚΟ για την λειτουργία δύο Μονάδων φιλοξενίας Εφήβων για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά σε κτήρια του Υπουργείου Εργασίας:

«Και στις 28 Δεκεμβρίου 2018 είχαν ανακοινώσει μετά τη σύσκεψη ότι θα λειτουργήσει Ξενώνας φιλοξενίας 45 παιδιών στο Καλαμάκι Αττικής για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, αλλά έμεινε σχέδιο επί χάρτου. Αλλά και ακόμη εάν τελικά λειτουργήσουν οι δύο ξενώνες που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας,  μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν επιλύουν το πρόβλημα. Είναι Ξενώνες Εφήβων, άρα τα εγκαταλελειμμένα παιδιά έως 10 ετών θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία με Εισαγγελική εντολή και επειδή οι Ξενώνες αυτοί θα συμπληρωθούν αμέσως με εγκαταλελειμμένα παιδιά από τα ήδη υπάρχοντα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται»