ΠΟΕΔΗΝ: Σε ελεύθερη πτώση οι επιχορηγήσεις στα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Πως πετυχαίνει η κυβέρνηση τα υπερπλεονάσματα; Στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι"... Αυτά σχολιάζει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ κάνοντας σήμερα μια απαρίθμηση των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της για τις επιχορηγήσεις των δημόσιων δομών υγείας.

Όπως αναφέρουν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, «με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το Α’ τετράμηνο του 2018 που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση πέτυχε υπερπλεονάσματα από την υπερφορολόγηση και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Φτωχός συγγενής των λειτουργικών δαπανών του κράτους για άλλη μια χρονιά εμφανίζονται τα Νοσοκομεία. Αν και τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας εκπέμπουν SOS, οι δαπάνες για επιχορηγήσεις των Νοσοκομείων και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης  είναι μειωμένες κατά 294 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έθετε ο Κρατικός Προϋπολογισμός που ούτως ή άλλως είναι ανεπαρκέστατος».

Συγκεκριμένα από τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας έλαβαν:

Τα Νοσοκομεία και το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης 196.740 εκ. ευρώ ενώ προβλεπόταν να λάβουν 520 εκατ. ευρώ.

Από τον ΕΟΠΥΥ προβλέπονταν για φέτος πάνω από 550 εκ. ευρώ αλλά ως σήμερα δεν έλαβαν ούτε 1 ευρώ.

Με τον κρατικό προϋπολογισμό να προβλέπει φέτος επιχορήγηση στα Νοσοκομεία 786 εκ. ευρώ, στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης 92 εκ. ευρώ και στον ΕΟΠΥΥ 100 εκ. ευρώ, τα παραπάνω φαντάζουν σταγόνες…

Ας δούμε τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια:

-Τα Νοσοκομεία το 2017 έλαβαν κρατική επιχορήγηση 1.156 δις ευρώ.

Το 2016 έλαβαν 1.156 δις ευρώ. Το 2015 έλαβαν 1.117 δις ευρώ.

Το όριο δαπανών κατ’ έτος των Νοσοκομείων από το 2015 έως και το 2018 είναι στα 1.5 δις ευρώ.

-Το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης λαμβάνει κρατική επιχορήγηση 92 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για το 2016, 2017, 2018. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων είναι πάνω από 700 εκατ. ευρώ σήμερα.

-Η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση χρόνο με το χρόνο.

Ο ΕΟΠΥΥ έλαβε το έτος 2014, 774 εκ. ευρώ. Το έτος 2015 έλαβε 525,5 εκ. ευρώ. Το έτος 2016 έλαβε 525,5 εκ. ευρώ. Το έτος 2017 έλαβε 325,5 εκ. ευρώ και το 2018 100 εκατ. ευρώ.

Με την αύξηση της Υγειονομική Περίθαλψης 2% στους μισθούς και τις κύριες συντάξεις και την επέκταση στις επικουρικές μας παίρνουν από την τσέπη μας άλλα 800 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Και όμως έως σήμερα ο ΕΟΠΥΥ δεν έδωσε ούτε ευρώ στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Και αναρωτιούνται από την ΠΟΕΔΗΝ:

Πως λοιπόν τα Νοσοκομεία να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα;

Γι’ αυτό έχουμε σε τριπλάσιο ποσοστό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης σοβαρών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Γι’ αυτό η παιδική θνησιμότητα αυξάνει.

Γι’ αυτό έχουμε το αρνητικό ρεκόρ λιγότερων διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ. Σε 30.000 Νοσοκομειακές κλίνες, λειτουργούν 400 κλίνες ΜΕΘ και από 18 Μαΐου που λήγουν οι συμβάσεις 350 Ιατρών και Νοσηλευτών ΜΕΘ που εργάζονται μέσω του ΚΕΛΠΝΟ και δεν θα ανανεωθούν, θα κλείσουν άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ.

Γι’ αυτό οι Ιδιωτικές δαπάνες υγείας (πληρωμές από τις τσέπες των πολιτών), είναι 350% πάνω από τις άλλες χώρες της Ευρώπης (3,5% του ΑΕΠ στη χώρα μας εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που είναι 1% του ΑΕΠ). Γι’ αυτό οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 4,8% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι πάνω από 7,5% του ΑΕΠ. Όλα αυτά τα λέει ο ΟΟΣΑ. Ο κος Άνχελ Γκουρία που είδε πρόσφατα ο κος Τσίπρας.

Γι’ αυτό τα Κέντρα Υγείας μαραζώνουν από τις ελλείψεις Ιατρών και εξοπλισμού. Κλείνουν μεσημέρι σαν να είναι Τράπεζες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού από τις προϋπολογισθείσες δαπάνες του προγράμματος Δημόσιων επενδύσεων έχουν εκταμιευτεί 500 εκ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους έναντι 1 δις ευρώ που ήταν ο στόχος.

Γιατί τα υπόλοιπα 500 εκ. ευρώ δεν εκταμιεύθηκαν και να επενδυθούν στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, για συντήρηση, επισκευή, ανανέωση του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού;

Για ποια ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης μιλάνε;

Ίδια κατάσταση στις Μονάδες Πρόνοιας λόγω έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού.

Στην Ελλάδα του κου Τσίπρα ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ          ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ