ΠΟΕΔΗΝ: Μη δεσμευτικές απαντήσεις στα αιτήματα των εργαζομένων από τον Ανδρέα Ξανθό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επιτροπή
Η ίδια κατάσταση για τη Δημόσια Υγεία σε προσλήψεις και χρηματοδότηση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, καθώς μετά την σημερινή Παναττική Στάση Εργασίας και τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, στη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με τον ΥΥΚΑ, δεν δόθηκε καμία υπόσχεση...

Συναντηθήκαμε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και θέσαμε το ζήτημα της προκήρυξης – παγίδας για το Επικουρικό προσωπικό που η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ελπίδα πρόσληψης σε χιλιάδες υποψήφιους. Ζητήσαμε την παράταση των συμβάσεων του Επικουρικού έως τέλος του έτους 2019 και την παράτασης έκδοσης της προκήρυξης με νέα Νομοθετική Ρύθμιση. Επίσης ζητήσαμε την κάλυψη με την αυξημένη μοριοδότηση  της εμπειρίας και των 1.200 καθώς και την κάλυψη όλων των πτυχίων των υπηρετούντων. Οι ειδικές θέσεις επισημάναμε ότι πρέπει να δοθούν σε επόμενη προκήρυξη.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το αίτημα είναι σωστό καθ’ ότι οι επικουρικοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχει σκοπό μας είπε να  προχωρήσουν σε Νομοθετική Ρύθμιση παράτασης των συμβάσεων και θα εκδώσουν νέα προκήρυξη που θα καλύπτει όλους  τους υπηρετούντες με την αυξημένη μοριοδότηση.

Για τις ελλείψεις προσωπικού παρ’ ότι παραδέχθηκε ότι συνταξιοδοτούνται εφέτος 1.500 εργαζόμενοι από τα Δημόσια Νοσοκομεία (1.200 λοιπό προσωπικό και 300 γιατροί) μας ξεκαθάρισε ότι μόνο με έκπληξη θα υπάρξει νέα προκήρυξη μόνιμου προσωπικού.

Χρηματοδότηση

Μας είπε ότι τα κονδύλια των Νοσοκομείων θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα εφέτος με πέρυσι και ως εκ τούτω δεν θα μπορούν να καλυφθούν σοβαρές λειτουργικές ανάγκες ζωτικής σημασίας.

Ζητήσαμε παράταση της σύμβασης του πρώην εργολαβικού προσωπικού έως τέλος του χρόνου και ενιαία προκήρυξη. Οι απαντήσεις δεν ήταν δεσμευτικές και οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν.

Τι μας ενημερώνει ο Ανδρέας Ξανθός για τη συνάντηση:

Ο Ανδρέας Ξανθός ενημέρωσε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ότι τις επόμενες ημέρες θα προωθηθεί, από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, νομοθετική ρύθμιση που θα κινείται στη λογική της ρύθμισης που έγινε στην προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με την ειδική μοριοδότηση που έχει προβλεφθεί για το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί ήδη στα δημόσια νοσοκομεία, θα δώσει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους που εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να διεκδικήσουν με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο μια μόνιμη θέση εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που λήγουν στις 31/5/2019, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθούν  οι διαδικασίες της προκήρυξης.