ΠΟΕΔΗΝ: Κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών αφήνει «γυμνά» τα νοσοκομεία – Αγωνία για τον χειμώνα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Με μείον 3 χιλιάδες προσωπικό ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον χειμώνα και την έξαρση των εποχικών ιώσεων το ΕΣΥ, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι προσλήψεις 6.500 υγειονομικών στο δημόσιο για το 2024, όπως εξήγγειλε η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα social media, δεν επαρκεί, όπως εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ),

«Εμείς δεν υποτιμάμε και τη μία πρόσληψη στα νοσοκομεία. Μπορεί να σώσει ζωές», τονίζει σε ανακοίνωσή της και εξηγεί πως υπάρχει κύμα φυγής υγειονομικών από τα νοσοκομεία με αποτέλεσμα την απογύμνωση του ΕΣΥ από προσωπικό:

«Εφέτος το χειμώνα που η ζήτηση σε υπηρεσίες πάντα αυξάνεται κατά πολύ στα νοσοκομεία λόγω των ιώσεων θα επιχειρούμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Έχουμε κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών μισθών. Δεν είναι ελκυστικός προορισμός για δουλειά πιά το ΕΣΥ. Προτιμούν οι υγειονομικοί ειδικά με προσόντα να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης στο TikTok: Έρχονται 6.500 προσλήψεις υγειονομικών στο ΕΣΥ, εντός του 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Το κύμα φυγής από τα νοσοκομεία με αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

  • 200 νοσηλευτές έφυγαν φέτος για να γίνουν σχολικοί νοσηλευτές. «Άφησαν μόνιμη δουλειά για να δουλέψουν ως ωρομίσθιοι λόγω συνθηκών εργασίας. Αυτό τα λέει όλα», σχολιάζει ο πρόεδρος.
  • Οι 6.500 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ως προγραμματισμό για το 2024 με τους ρυθμούς του ΑΣΕΠ θα πιάσουν δουλειά στα νοσοκομεία το 2028 με 2029.
  • Η προκήρυξη των 4.000 θέσεων που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό υγείας κο Κικίλια το 2019 δεν ολοκληρώθηκε ακόμη και τώρα τέλος του έτους 2023. Βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων. «Ακόμη δεν φόρεσαν οι επιτυχόντες άσπρη μπλούζα. Μια χαρά βολεύουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ. Ανακοινώνουν επικοινωνιακά προσλήψεις και γλυτώνουν το κόστος για πέντε – έξι χρόνια», σχολιάζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
  • Κάθε μήνα αποχωρούν από το ΕΣΥ 200 με 300 εργαζόμενοι. Μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα προκήρυξη των 6.500 θέσεων θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 10.000 υγειονομικοί. «Πως θα αντέξουμε; Εάν δεν γίνει κάτι θα κλείσουν σημαντικές λειτουργίες των νοσοκομείων, περισσότερα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε κέντρα διακομιδών, θα αυξηθούν ράντζα και λίστες αναμονής για χειρουργεία, η ταλαιπωρία στα επείγοντα, θα κινδυνεύουν ζωές ασθενών».
  • Στη νέα προκήρυξη θα συμμετάσχουν και 20.000 συμβασιούχοι ήδη εργαζόμενοι στα νοσοκομεία με αυξημένη μοριοδότηση. Οι επιτυχόντες του νέου διαγωνισμού των 6.500 που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό θα είναι κυρίως επικουρικό, συμβασιούχο προσωπικό που ήδη εργάζεται. «Πως λοιπόν θα ενισχυθεί το ΕΣΥ αφού αρνείται η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει με νομοθετική ρύθμιση όλους τους συμβασιούχους. Νέους επικουρικούς δεν προσλαμβανουν παρ ότι υπάρχουν ενεργείς πίνακες κατάταξης υποψηφίων για δημοσιονομικούς λόγους».

ΠΟΕΔΗΝ: Αδιέξοδες πολιτικές

Οι πολιτικές που ακολουθούνται, υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι «αδιέξοδες» και οδηγούν στη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

«Τι χρειαζεται; «Κάθε έτος προγραμματισμός προσλήψεων, που να καλύπτει αποχωρήσεις και μέρος των κενών οργανικών θέσεων, επίσπευση του χρόνου επεξεργασίας και έκδοσης των αποτελεσμάτων των προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση, γενναία αύξηση μισθών και κινήτρων, βελτίωση των συνθηκών εργασίας εάν θέλουμε να ανακόψουμε το κύμα φυγής προς το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα, όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Εαν πάμε έτσι όσες εξαγγελίες προσωπικού και να γίνουν το ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στο τέλος της ημέρας θα είναι αρνητικό με μεγάλους χαμένους τους ασθενείς. Και όπου θα υποχωρεί ο δημόσιος τομέας υγείας τα κενά θα καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα και ο πολίτης θα βάζει πιο βαθειά το χέρι στη τσέπη», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.