ΠΟΕΔΗΝ: Ξεχασμένες 5 ανθρώπινες ψυχές στο «Αττικόν» λόγω έλλειψης κοινωνικών υπηρεσιών

  • Γιάννα Σουλάκη
Αττικόν
Ανάμεσα στα ράντζα στις κατάμεστες παθολογικές κλινικές του Νοσοκομείου "Αττικόν" παραμένουν εδώ και μήνες πέντε άνθρωποι, που είναι απολύτως υγιείς, αλλά δεν υπάρχουν κοινωνικές δομές να τους φιλοξενήσουν, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Όνειδος» χαρακτηρίζουν οι υγειονομικοί (ΠΟΕΔΗΝ) την παραμονή ασθενών επί μήνες στα Νοσοκομεία, επειδή δεν έχουν που να πάνε. Στο Νοσοκομείο «Αττικόν» φιλοξενούνται πέντε υγιής άνθρωποι -ο παλαιότερος από αυτούς δε από τον περασμένο Απρίλιο- λόγω παντελούς έλλειψης κοινωνικών υπηρεσιών και κοινωνικού κράτους.

«Αυτό δεν είναι κοινωνικό κράτος που έχουμε. Που είναι οι τοπική αυτοδιοίκηση; Που είναι το κράτος πρόνοιας. Άτομα με κοινωνικά προβλήματα χωρίς υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον παραμένουν μεγάλα χρονικά διαστήματα στα Νοσοκομεία νοσηλευόμενοι χωρίς να χρειάζονται νοσηλεία επειδή δεν έχουν που να πάνε», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος βρέθηκε στο «Αττικόν» από τις 25/3/2022, ο δεύτερος από 1/6/2022, ο τρίτος από 24/9/2022, ο τέταρτος από 4/11/2022 και ο πέμπτος σε άλλη παθολογική κλινική του «Αττικόν» από τον Αύγουστο του 2022. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας από αυτούς είναι ποικίλα, κανένας ωστόσο, δεν νοσηλεύεται για κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως λέει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Σε άλλους κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, άλλοι δεν έχουν σπίτι, άλλοι δεν έχουν χρήματα για φαγητό. Προσπαθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων μέσω των δήμων που ανήκουν, μέσω των δημόσιων προνοιακών μονάδων να πάρουν εξιτήριο αλλά συναντούν τοίχος. Δεν μπορούμε να τους πετάξουμε στο δρόμο. Οι ιδιωτικές προνοιακές μονάδες είναι απλησίαστες οικονομικά και οι δημόσιες προνοιακές μονάδες λόγω έλλειψης προσωπικού έχουν λίστα αναμονής πάνω από ένα χρόνο για φιλοξενία», τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

110 ράντζα και πάλι μετά τη χθεσινή εφημερία του «Αττικόν»

Το Νοσοκομείο «Αττικόν» εφημέρευε από εχθές έως και σήμερα το πρωί, οπότε μετά τη λήξη της εφημερίας πλημμύρισε με ράντζα. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προσήλθαν για εξέταση 930 ασθενείς και έγιναν 210 εισαγωγές.

«Στο τέλος και αυτής της εφημερίας 110 ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα ή φορεία. Και όμως στις παθολογικές κλινικές του ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ νοσηλεύονται πέντε κοινωνικά περιστατικά πολλούς μήνες χωρίς πρόβλημα υγείας επειδή δεν θέλει το νοσοκομείο και πολύ καλά κάνει να τους πετάξει στο δρόμο. Το ίδιο συμβαίνει σε πολλά νοσοκομεία με δεκάδες κοινωνικά περιστατικά που δεν μπορούμε να πετάξουμε στο δρόμο. Μάλιστα τώρα που είναι υπερπολύτιμα τα νοσοκομειακά κρεβάτια στις παθολογικές κλινικές. Αυτό είναι όνειδος για το κράτος πρόνοιας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.