ΠΟΕΔΗΝ για το νέο νοσοκομείο Καρπάθου: «Στην Κάρπαθο θα γίνει…της Σαντορίνης»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Απάντηση στις πανηγυρικές εξαγγελίες του αναπληρωτή Υπουργού Παύλου Πολάκη σχετικά με τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου Καρπάθου, δίνει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ.

Στη Κάρπαθο, θα γίνει της … Σαντορίνης, απαντά η ΠΟΕΔΗΝ στις πανηγυρικές εξαγγελίες του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της έναρξης λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Καρπάθου:

«Πανηγυρίζει ο Πολάκης για την έκδοση του Οργανισμού του Νοσοκομείου της Καρπάθου. Μάλιστα το δίδυμο Τσίπρας- Πολάκης ετοιμάζονται για νέα εγκαίνια τύπου Σαντορίνης (16 Ιουλίου 2016). Το Νοσοκομείο της Καρπάθου με βάση τα λεγόμενα του πρώην Υπουργού Άμυνας κου Καμένου, ήταν απαίτηση των Αμερικανών για τη μεταφορά της Νατοϊκής βάσης από τη Σούδα στη Κάρπαθο. Γι’ αυτό ξεκίνησε να γίνεται το κτίριο που θα στεγάσει το Νοσοκομείο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

ΠΟΕΔΗΝ: «Ετοιμάζονται να κόψουν κορδέλες»

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται φυσικά στο γεγονός ότι και το νοσοκομείο της Σαντορίνης εγκαινίαστηκε και λίγους μήνες αργότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο – φάντασμα, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό:

«Ετοιμάζονται πάλι να κόψουν κορδέλες. Μετά τις κορδέλες θα κλείσουν το Κέντρο Υγείας της Καρπάθου και θα μεταφέρουν το Προσωπικό στο νέο Νοσοκομείο και αυτό είναι όλο. Όπως στη Σαντορίνη. Σήμερα στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις Ιατρών και Προσωπικού. Υπηρετεί μόνο 1 Μικροβιολόγος, 1 Ακτινολόγος, 1 Οφθαλμίατρος, 1 Παθολόγος, 2 Γενικοί Ιατροί, 4 Αγροτικοί και άλλοι 12 Επαγγελματίες Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων. Απουσιάζουν βασικές ειδικότητες Ιατρών και οι αεροδιακομιδές καλά κρατούν. Γίνονται πάνω από 30 κατ’ έτος. Το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει Καρδιολόγο, δεν διαθέτει Παιδίατρο και άλλες βασικές ειδικότητες και ξαφνικά ξύπνησαν προεκλογικά να φτιάξουν Νοσοκομείο. Στην Κάρπαθο κατοικούν 5000 μόνιμοι κάτοικοι και το καλοκαίρι φθάνουν τους 20000 χωρίς ουσιαστική υγειονομική κάλυψη».

ΠΟΕΔΗΝ: «Η Σάμος υποφέρει»

Τραγική είναι η  κατάσταση και στο νοσοκομείο της Σάμου, καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Στη Σάμο κατοικούν 32.000 μόνιμοι κάτοικοι. Βρίσκονται 5.000 μετανάστες –πρόσφυγες στα hot spot, εκ των οποίων 1000 παιδιά και ταυτόχρονα εξυπηρετούν και τα γύρω νησιά. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται. Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι του νησιού. Έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική 10 κλινών. Η μοναδική Παιδίατρος που υπήρχε το τελευταίο τετράμηνο με μετακίνηση από το Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης Παιδιών (εκεί έμειναν τα παιδιά χωρίς Παιδίατρο) δεν άντεξε να δουλεύει νυχθημερόν επιβεβαιωμένα. Πήρε αναρρωτική άδεια και έκλεισε η Παιδιατρική. Η Μαιευτική Κλινική χωρίς Παιδίατρο θα κλείσει και αυτή. Δεν μπορούν να γίνονται τοκετοί χωρίς Παιδίατρο. Γαστρεντερολόγος δεν υπάρχει. Οι Γαστροσκοπήσεις γίνονται σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Δεν υπάρχουν επίσης: ΩΡΛ, Ενδοκρινολόγος, Οδοντίατρος.

Για να κάνουν μαστογραφία οι γυναίκες περιμένουν στη λίστα ένα χρόνο. Εμβολιασμοί δεν γίνονται.

Η  ΠΟΕΔΗΝ καλεί την κυβέρνηση να προσλάβει προσωπικό: «Είναι επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους τους πανηγυρισμούς για την δήθεν καλή πορεία της Δημόσιας Υγείας και να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία δηλώνει ότι στηρίζει την κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων Σάμου, την Τρίτη 9 Απριλίου 2019, και καλεί όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους κατοίκους του νησιού να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στην πλατεία Πυθαγόρα.