ΠΟΕΔΗΝ για ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ: «Να γίνουν ΝΠΔΔ με κρατική επιχορήγηση και αυτόνομη λειτουργία»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΚΕΘΕΑ
Παρέμβαση για το καθεστώς λειτουργίας των θεραπευτικών προγραμμάτων κατά των ναρκωτικών ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ κάνει η ΠΟΕΔΗΝ: "Να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με κρατική επιχορήγηση και αυτόνομη λειτουργία και Διοίκηση"

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με διαφοροποίηση στον τρόπο Διοίκησής τους. Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ορίζεται από τον Υπουργό Υγείας και του ΚΕΘΕΑ εκλέγεται από τη Γενική του Συνέλευση (έως την έκδοση της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την κατάργηση της ΠΝΠ που παρεμβαίνει στον τρόπο Διοίκησης του ΚΕΘΕΑ και ζητά την μετατροπή των δύο μεγαλύτερων Οργανισμών καταπολέμησης των ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με κοινωνικό έλεγχο και πλειοψηφία.

Δείτε επίσης – Γονείς μελών ΚΕΘΕΑ: «Θέλουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Το πρόγραμμα πρέπει να μείνει όπως είναι»

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι στη χώρας μας λειτουργούν με υποδειγματική, αυτόνομη, ευέλικτη μορφή, σημαντικά προγράμματα καταπολέμησης των ναρκωτικών ως Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. «Παράδειγμα το 18 ΑΝΩ που λειτουργεί υπό την Διοικητική εποπτεία του ΨΝΑ ως ΝΠΔΔ, με αυτοδιαχείριση στο Επιστημονικό του έργο, τη λειτουργία του, στις προσλήψεις προσωπικού κ.α. Το κράτος όπως διαχρονικά πράττει και στο 18 ΑΝΩ είναι αυτονόητο ότι θα στηρίζει οικονομικά το επιστημονικό έργο των εν λόγω Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Επ’ ουδενί, όμως, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στη λειτουργία τους. Το Δημόσιο λογιστικό όπως και στο 18 ΑΝΩ δεν θα πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην αυτόνομη λειτουργία των Θεραπευτικών Προγραμμάτων, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.