ΠΟΕΔΗΝ: Δυναμικές κινητοποιήσεις για την μετατροπή του νοσοκομείου Κομοτηνής σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ)

  • Γιάννα Σουλάκη
Κομοτηνής
Με δυναμικές κινητοποιήσεις σκοπεύει να απαντήσει στα σχέδια της κυβέρνησης για μετροπή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού (ΝΠΙΔ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι «ξηλώνει» τη Δημόσια Υγεία και την εκχωρεί σε ιδιωτικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα σημάνει αυτόματα την κατάργηση του υπάρχοντος δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

«Θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις αντίστασης κατά της μετατροπής του Γ.Ν.Κομοτηνής από ΝΠΔΔ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που άρχισε να ξηλώνει τη Δημόσια Υγεία και να την εκχωρεί στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση κατέθεσε και θα ψηφίσει στη Βουλή τη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στο τομέα της Υγείας που προβλέπει την κατασκευή νέου Νοσοκομείου στη Κομοτηνή με την κατάργηση του υπάρχοντος».

Δεν θα λυθούν οι παθογένειες του συστήματος Υγείας, με την μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και προσθέτουν:

«Ρωτάμε εμείς λοιπόν γιατί το Παπαγεωργίου το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου έχει δύο χρόνια λίστα αναμονής για χειρουργεία. 8 κλίνες ΜΕΘ εξοπλισμένες κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού και εμφανίζει τεράστιες λίστες αναμονής για εξετάσεις. Δεν φταίει η νομική μορφή για την κακή κατάσταση των Νοσοκομείων. Φταίνε οι ψεύτικες δεσμεύσεις για προσλήψεις, τόσο της προηγούμενης όσο και της τωρινής κυβέρνησης. Φταίει η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας και το τριτοκοσμικό ύψος των δημόσιων δαπανών που είναι 4,7% του ΑΕΠ».

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα τους βρει απέναντί τους.