Πνευμονολογική Εταιρεία: «Είναι στο χέρι σου να σώσεις τα πνευμόνια σου! Εμβολιάσου!»

  • Iatropedia newsroom
ΕΠΕ
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ενημερώνει τους πολίτες για την προστασία από την εποχική γρίπη, τον πνευμονιόκοκκο και τον κορωνοϊό.

Νέα ενημερωτική εκστρατεία άρχισε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του εμβολιασμού ως μέσου πρόληψης κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

«Γρίπη, πνευμονιόκοκκος και κορωνοϊός αντιμετωπίζονται προληπτικά με τον ίδιο τρόπο. Τον εμβολιασμό. Είναι στο χέρι σου, να σώσεις τα πνευμόνια σου. Εμβολιάσου! Τα εμβόλια είναι εγκεκριμένα, ασφαλή και αποτελεσματικά. Θωρακίζουν τον οργανισμό και τα πνευμόνια σου», είναι το μήνυμα της εκστρατείας.

Η εκστρατεία αποσκοπεί στη μείωση της νοσηρότητας από αυτές τις σοβαρές λοιμώξεις. Στοχεύει επίσης στην ενημέρωση του κοινού για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η εκστρατεία της ΕΠΕ συμπεριλαμβάνει ραδιοφωνικό σποτ διάρκειας 40 δευτερολέπτων. Το σποτ μεταδίδεται ως κοινωνικό μήνυμα, έπειτα από έγκριση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ). Το μεταδίδουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας και οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Μέσα από το διάλογο ενός άνδρα και μιας γυναίκας εκφράζεται ο προβληματισμός και η ανησυχία που μπορεί όλοι να έχουμε για τους τρόπους αντιμετώπισης των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Έτσι, προτείνεται ο εμβολιασμός εναντίον της γρίπης, του πνευμονιοκόκκου και του κορωνοϊού, ως μέσο πρόληψης και θωράκισης του οργανισμού και των πνευμόνων. Ταυτοχρόνως, συνιστάται η επίσκεψη στον πνευμονολόγο, ο οποίος είναι ο ειδικός για την διάγνωση και διαχείριση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Σειρά πρωτοβουλιών

Η ενημερωτική εκστρατεία για την σημασία του εμβολιασμού αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία της ΕΠΕ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Μέχρι σήμερα, η ΕΠΕ έχει πραγματοποιήσει τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης και του πνευμονιόκοκκου της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και στελεχών του Προεδρικού Μεγάρου.
  • Εμβολιασμός των μελών ΔΣ της ΕΠΕ κατά του νέου κορωνοϊού
  • Πραγματοποίηση εκπαιδευτικών διαδικτυακών σεμιναρίων προς την επιστημονική κοινότητα για τα νέα δεδομένα των εμβολίων. Τα σεμινάρια αφορούσαν τεχνολογίες  εμβολίων, τον μηχανισμό δράσης των εμβολίων mRNA και την τεχνική του κ.λπ.
  • Έκδοση οδηγιών για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Οι οδηγίες βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τους μηχανισμούς, την κλινική αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τις αντιδράσεις στα εμβόλια.

Ο εμβολιασμός μας αφορά όλους

«Ο εμβολιασμός μάς αφορά όλους, ως υπεύθυνα μέλη της κοινωνίας», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της ΕΠΕ. «Είναι όμως  επιβεβλημένος για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Τα οφέλη του, όμως, στην πρόληψη και την προστασία έναντι των μεταδοτικών νοσημάτων δεν αφορούν μόνο τον πληθυσμό που εμβολιάζεται. Μέσω της «ανοσίας κοινότητας» επεκτείνονται στο σύνολο του πληθυσμού, διότι καθώς περιορίζεται η μετάδοση των νοσημάτων, προστατεύονται ακόμα και άτομα που δεν έχουν ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν».

Ο κ. Λουκίδης επισήμανε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί έναν από τους κυριότερους τρόπους πρωτογενούς πρόληψης της εποχικής γρίπης, του πνευμονιοκόκκου και του νέου κορωνοϊού. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία «σήμερα, που βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο κίνδυνος συλλοίμωξης είναι ιδιαίτερα αυξημένος», τόνισε. Επομένως, απαιτείται συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα για να τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο.