Πλημμύρες: Με drones μετέφεραν φάρμακα, τρόφιμα σε αποκλεισμένους κατοίκους στην Θεσσαλία

  • Ρούλα Τσουλέα
drones
Χρησιμοποιήθηκαν για την τροφοδοσία ηλικιωμένων και ατόμων με χρόνιες παθήσεις που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

Τα drones επιστράτευσε ο Δήμος Μουζακίου στην Θεσσαλία για να μεταφέρει φάρμακα και τρόφιμα σε χωριά της περιοχής, που αποκλείστηκαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των περασμένων εβδομάδων.

Όπως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, οργάνωσε μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς με μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη (drones) για να βοηθήσει ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Η μεταφορά των φαρμάκων και των τροφίμων έγινε  σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την εταιρεία Probotek, που παρείχε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο χειριστής drones κ. Βασίλης Γαλανάκης από τα Κανάλια. Στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου που κατέγραψαν τις ζημιές σε οδοποιία και υποδομές. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν θα αξιοποιηθούν για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενοι φάκελοι, ώστε να διεκδικήσουν οι δικαιούχοι χρηματοδοτήσεις για αποκατάσταση των ζημιών.

Οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες Daniel και Elias έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στις υποδομές στη Θεσσαλία. Η συνέπεια ήταν να παραμείνουν για εβδομάδες αποκλεισμένοι κάτοικοι σε αρκετές τοπικές κοινότητες.

Εκτός από τα drones, χρησιμοποιήθηκε και κάθε άλλο διαθέσιμο μέσο δημόσιας η ιδιωτικής χρήσης για να μεταφέρει τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα σε ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις. Ο αποκλεισμός τους οφειλόταν σε κατολισθήσεις και καταπτώσεις που είχαν αποκόψει τη συγκοινωνία με το Μουζάκι και άλλα χωριά.

Η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στον δήμο. Οι ζημιές όμως είναι πάρα πολλές και μεγάλες σε διάφορα σημεία και χρήζουν αποκατάστασης το συντομότερο, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

Φωτογραφία: iStock