Πλεύρης: Μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τους λόγους για τους οποίους, παρά τους πολλούς θανάτους και τον υψηλό ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, αίρονται τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα.

Έπειτα από δύο χρόνια, περνάμε πλέον σε άλλη φάση της πανδημίας, κατά την οποία γίνεται και διαφορετική διαχείριση, τόνισε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της παρουσίασης των δεδομένων που οδήγησαν στην άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας.

«Βρισκόμαστε σε άλλη φάση διαχείρισης της πανδημίας. Έχουμε διαφορετικό στέλεχος με μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά χαμηλότερη νοσηρότητα. Οι δείκτες μας δίνουν τη δυνατότητα να συνυπάρξουμε με τον ιό. Το πλαίσιο, όμως, είναι δυναμικό. Θα παρέμβουμε όποτε υπάρξει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, πλέον, έχουμε εμβόλια, φάρμακα, νοσοκομεία εξοπλισμένα με περισσότερες Εντατικές και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει εμβολιαστεί. Επίσης, πολλοί είναι οι πολίτες οι οποίοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους μήνες λόγω της μετάλλαξης Ομικρον.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέτρα υπάρχουν, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά και καλό θα είναι να τα ακολουθούν όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Το πλαίσιο πλέον είναι δυναμικό. Θα βλέπουμε το μέγεθος της πανδημίας και θα προσαρμοζόμαστε σε κάθε φάση της», συμπλήρωσε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της πανδημίας, μπορεί να ληφθούν υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δικαιολογεί το νέο πλαίσιο για τη διαχείριση της πανδημίας και την άρση των μέτρων που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Ζαούτης: Ποιοι είναι οι σημαντικοί δείκτες τους οποίους μελετούμε από δω και πέρα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε πως ο δείκτης των κρουσμάτων στην επόμενη φάση θα είναι λιγότερο σημαντικός από ότι ήταν στο παρελθόν, επειδή έχουν αλλάξει όλα τα κράτη τη μεθοδολογία που κάνουν τα τεστ.
«Ο δείκτης των κρουσμάτων στην επόμενη φάση θα είναι λιγότερο σημαντικός από ότι ήταν στο παρελθόν, επειδή έχουν αλλάξει όλα τα κράτη τη μεθοδολογία που κάνουν τα τεστ». Ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων πλέον δεν θα είναι ο πιο σημαντικός δείκτης και την πανδημία θα παρακολουθούμε κυρίως μέσω τριών άλλων δεικτών.
Ο πρώτος είναι οι συνολικές εισαγωγές σε κλίνες Covid. Στη χώρα μας έχουμε την τελευταία εβδομάδα 37% μείωση στις νέες νοσηλείες.
Ο δεύτερος είναι ο συνολικός αριθμός διασωληνωμένων. «Την τελευταία εβδομάδα είχαμε σημαντική μείωση 7% και έχουμε κάτω από 300 διασωληνωμένους», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Και ο τρίτος είναι ο ημερήσιος αριθμός θανάτων. Στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα υπάρχει επίσης σημαντική μείωση τις τελευταίες ημέρες. «Λόγω των παραπάνω δεδομένων, της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, των νοσούντων που έχουν πλέον ανοσία σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, σημαντικό είναι ότι έρχεται και η θερινή περίοδος, όπου μειώνεται η μεταδοτικότητα και η διασπορά του κορονοϊού. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η μερική αποκλιμάκωση των περισσότερων μέτρων», κατέληξε ο κ. Ζαούτης.

Παπαευαγγέλου: Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς καθώς καταργήθηκαν τα υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία

 Την αποτίμηση της στρατηγικής που εφαρμόστηκε στα σχολεία για την προστασία από τον κορονοϊό, έκανε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε η καθηγήτρια, «με τη πιστή χρήση της μάσκας και τα self tests σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, πετύχαμε, παρά τη μεγάλη έξαρση της πανδημίας, να διατηρήσουμε σταθερά τα κρούσματα στα παιδιά από 4 έως 18 ετών».
Τον Φεβρουάριο, στην κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Ομικρον, τα παιδιά λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα, αλλά και του καθολικού ελέγχου, έφτασαν να αποτελούν το 33% των συνολικών κρουσμάτων. Στη συνέχεια όμως, μειώθηκαν κάθετα και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν να είναι μόλις το 20% του συνόλου του γενικού πληθυσμού.
Μόνο άτομα με συμπτώματα θα κάνουν τεστ για κορονοϊό
«Τώρα, που αποκλιμακώνεται η πανδημία, μετακινούμαστε στην επόμενη φάση με μια νέα πρακτική όπου ο έλεγχος για Covid στον πληθυσμό και φυσικά και στα σχολεία, θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα». Ετσι, όταν επιστρέψουν οι μαθητές μετά τις διακοπές του Πάσχα, δεν θα είναι υποχρεωμένα να κάνουν self test.
Μόνο όσα παιδιά έχουν συμπτώματα θα κάνουν τεστ, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου. Τα μέτρα ιχνηλάτησης των επαφών θα συνεχίσουν να ισχύουν, δηλαδή θα κάνει δύο τέστ, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος, όλη η τάξη. Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο 24ώρες μετά την πάροδο της πτώσης του πυρετού, κατέληξε η ίδια.