Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: «Στα ποινικά δικαστήρια οι φαρμακαποθήκες που στοκάρουν φάρμακα»

  • Γιάννα Σουλάκη
μάσκες
Άστραψε και βρόντηξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απειλώντας ευθέως τους φαρμακαποθηκάριους με αυστηρότατες ποινικές κυρώσεις εάν δεν διοχετεύσουν άμεσα όλα τα αποθέματά τους σε φάρμακα στην αγορά, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. "Η παγκόσμια έλλειψη φαρμάκων δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε κάποιους να κερδοσκοπούν στο εσωτερικό", τόνισε συγκεκριμένα.

«Οποίος κρατάει στοκ, δεν θα ξαναεργαστεί στον χώρο του φαρμακείου. Θα ανοίξει φάκελος στον εισαγγελέα» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην εκπομπή Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ.

Επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο με τις ελλείψεις στα φάρμακα –κυρίως στα παιδιατρικά και τις αντιβιώσεις για τα αναπνευστικά προβλήματα- ο κ. Πλεύρης είπε ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι οι μητρικές εταιρίες (οι κατασκευάστριες) σπρώχνουν τα φάρμακά τους εκεί που αυτά πωλούνται πιο ακριβά.

«Με περισσότερες παραγγελίες και έλεγχο στις φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούμε να λύσουμε το κομμάτι αυτό» δήλωσε και πρόσθεσε ότι το δεύτερο σκέλος του προβλήματος, έχει να κάνει με τις παράλληλες εξαγωγές.

«Έχουμε απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 260 φάρμακα και παράλληλα ελέγχονται οι φαρμακαποθήκες.  Οποίος κρατάει στοκ, δεν θα ξαναεργαστεί στον χώρο του φαρμακείου.Θα ανοίξει φάκελος στον εισαγγελέα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Όσες φαρμακαποθήκες κρατάνε στοκ το δηλώσουν άμεσα αλλιώς θα το μετανιώσουν. Θα πάνε στα ποινικά δικαστήρια και θα κλείσουν» τόνισε σε αυστηρό τόνο.

Δείτε επίσης: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για ελλείψεις φαρμάκων: «Να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά»

Ο αντικαπνιστικός νόμος θα τηρηθεί και στη νυχτερινή διασκέδαση

Αναφερόμενος και στον αντικαπνιστικό νόμο, δήλωσε ότι αυτός τηρείται στο κομμάτι της εστίασης αλλά το πρόβλημα υπάρχει στην νυχτερινή διασκέδαση.

«Δεν μπορεί έξω από κάθε μαγαζί να υπάρχει κλιμάκιο ελέγχου. Οι έλεγχοι θα γίνονται αλλά θα πρέπει και το βράδυ να υπάρχει η αντικαπνιστική κουλτούρα, τόσο από τους θαμώνες όσο και από τη διοίκηση των μαγαζιών» κατέληξε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ