Πλεύρης: Δύσκολο το επόμενο δίμηνο με τις ιώσεις – Υπάρχει σχέδιο στήριξης του ΕΣΥ και επάρκεια φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη
Μέσα στο Ιανουάριο αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, ενώ το επόμενο δίμηνο αναμένεται δύσκολο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το ΕΣΥ θα αντέξει.

Παρά την μεγάλη έξαρση των εποχικών ιώσεων, της γρίπης αλλά και του κορονοϊού, o οποίος τελευταία αυξάνει τη διασπορά του η  επάρκεια φαρμάκων -παρά τις δυσκολίες της αγοράς- είναι εξασφαλισμένη, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι το δύσκολο επόμενο δίμηνο θα είναι δύσκολο, όμως, εκπονείται σχέδιο από το Υπουργείο Υγείας, για την αντιμετώπιση της πίεσης στο ΕΣΥ, αλλά και του φαινομένου της ανάπτυξης ράντζων στα μεγάλα νοσοκομεία, μετά από κάθε εφημερία.

«Τα ράντζα δεν ήταν κάτι που έπαψε να υπάρχει. Η έξαρση στις παιδιατρικές ιώσεις, έρχεται σαν επιχείρημα για την πίεση. Οι παιδιατρικές κλίνες είναι στο 50%, και μάλιστα είναι 60% λιγότερο από ότι πέρσι τέτοια εποχή. Όταν έρχονται 300 άτομα σε ένα νοσοκομείο, υπάρχει μια αναμονή. Στο θέμα των εισαγωγών, επειδή δίνονται θεραπείες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», σημείωσε.

Πλεύρης: «Το ΕΣΥ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα»

Ταυτόχρονα, ο κ Πλεύρης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πίεση από τη νόσο COVID, όσο από όλες τις άλλες ιώσεις που υπάρχουν, ενώ οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν το φαινόμενο και στις άλλες χώρες.

«Το ΕΣΥ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, γιατί θα υπάρξει ενίσχυση εάν χρειαστεί και από τις επικουρικές κλίνες και από τις ιδιωτικές κλινικές. Φανταστείτε πως σήμερα οι νοσηλείες στα νοσοκομεία είναι κατά 65% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Σήμερα έχουμε 128 διασωληνωμένους από Covid-19, πέρυσι τέτοια μέρα είχαμε 654. Καταλαβαίνετε ότι στις  κλίνες ΜΕΘ έχουμε επάρκεια», δήλωσε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως ενδεχομένως να υπάρξει ταλαιπωρία και αναμονή:

«Το ΕΣΥ άντεξε πέρυσι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για φέτος Αντιλαμβανόμαστε και την ταλαιπωρία και τις αναμονές, αλλά δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Επίσης, η επάρκεια των φαρμάκων έχει εξασφαλιστεί», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.