Πλεύρης: Από το Νοσοκομείο Βόλου η αναρρωτική στον επιθεωρητή σταθμάρχη – Με «άνωθεν εντολή» η άδεια;

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Η άδεια στον Επιθεωρητή Σταθμάρχη δεν συνδέεται με αιφνίδιο περιστατικό,  τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τι είπε για το τραγικό συμβάν του Ωρωπού.

Το αργότερο μέχρι αύριο Τρίτη (07/3) θα γίνουν γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γιατρός του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου χορήγησε αναρρωτική άδεια ενός μήνα για λόγους υγείας στον Επιθεωρητή Σταθμάρχη, την επομένη του τραγικού πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ το μεσημέρι, η έρευνα «Θα ολοκληρωθεί εντός 24 ωρών. Έχει δοθεί άδεια από δημόσιο νοσοκομείο, από εμάς δηλαδή» τόνισε ο κ. Πλεύρης και προσέθεσε:

  «Η άδεια είναι πλησίον του συμβάντος και κινεί μια υπόνοια και πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο ευσταθεί. Είμαστε κάθετοι, θα αποδοθούν ευθύνες αν δεν συντρέχει λόγος να δοθεί η αναρρωτική και όσοι την έχουν δώσει θα τεθούν σε άμεση αργία.

Τον ακριβή λόγο που δόθηκε δεν μπορώ να τον πω. Έχει πάρει την άδεια από νοσοκομείο του Βόλου αλλά δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες λόγο και του ιατρικού απορρήτου. 

Δεν είναι κάτι που συνδέεται με κάτι αιφνίδιο. Θα γίνει ΕΔΕ γιατί δεν μπορώ να έχω πρόσβαση σε ιατρικά απόρρητα. Αν φανεί ότι έχει δοθεί για εξυπηρέτηση και αν ισχύει κάτι τέτοιο, ο γιατρός αυτός δεν είναι δυνατόν να δίνει τέτοιες άδειες. 

Θα τεθούν σε αργία όσοι εμπλέκονται και θα υπάρξουν όλες οι πειθαρχικές διώξεις.Αν αποδειχθεί ότι αυτό το τυχαίο γεγονός έχει και ιατρική βάση, είναι άλλη υπόθεση. Μου προκαλεί εντύπωση που έγινε τώρα και δεν είναι δυνατόν να μην το διερευνήσουμε. Πήγε τέτοια μέρα και με μια εξέταση πήρε έναν μήνα άδεια».

Άδεια με «άνωθεν εντολή»;

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του gegonota.news, την άδεια φέρεται να υπογράφει γιατρός ο οποίος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν εξέτασε τον επιθεωρητή που πήρε άδεια τη μέρα αμέσως μετά το βράδυ της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

Ό Επιθεωρητής Σταθμάρχης φέρεται να μην είχε περάσει ούτε από το ΤΕΠ, ούτε από τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Βόλου, ώστε να εξεταστεί.

Η άδεια προκύπτει ότι υπογράφηκε με «εντολή άνωθεν», γεγονός που θα διερευνηθεί στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας. Ο γιατρός βρίσκεται σε ταραχή διότι φέρεται να έκανε εξυπηρέτηση «καλή τη πίστει» σε συνάδελφό του – όπως λέει – και μόλις χθες (05.03.2023) συνειδητοποίησε σε ποιον έδωσε την άδεια.

Αναφερόμενος στις ευθύνες της κυβέρνησης για το τραγικό συμβάν, ο κ. Πλεύρης τόνισε:

«Με πλήρη ενάργεια ο πρωθυπουργός απάντησε για τις ευθύνες και για την υπάρχουσα κυβέρνηση. Δεν έμεινε μόνο στο προφανές ανθρώπινο λάθος που υπάρχει και αναφέρεται και στις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν. Πρέπει να δούμε τι μπορούσε να γίνει και τι έγινε ακόμα και στη δική μας διακυβέρνηση. Είναι ένα θέμα που παρουσιάζεται από το 2000 και δεν τιμά κανέναν που δεν έχει λυθεί. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία προς τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους. Να δούμε τι έφταιξε, για να απονεμηθούν οι ευθύνες».

Για το περιστατικό στον Ωρωπό: Εργαζόμενος στο Δαφνί ο ένας διασώστης

Αναφερόμενος στο περιστατικό του Ωρωπού, όπου διασώστες ιδιωτικού ασθενοφόρου έπλυναν με λάστιχο 70χρονη γυναίκα στην πυλωτή πολυκατοικίας, τόνισε:

«Χάνουμε τα λόγια μας και είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο αυτό που έγινε. Το συγκεκριμένο ασθενοφόρο δεν είναι του ΥΠ. Υγείας, δεν είναι του ΕΚΑΒ ή του ΕΣΥ. Είναι ιδιωτικό και δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα του υπουργείου. Καλά έκανε ο Δήμος και κάνει τις όποιες ενέργειες», σημείωσε.

Δείτε επίσης: Πλεύρης: Σε αργία και απόλυση ο ένας από τους δύο διασώστες του Ωρωπού – Παρέμβαση εισαγγελέα

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, προέκυψε ότι ο ένας από τους δύο παράλληλα με την ιδιωτική του δραστηριότητα, είναι και εργαζόμενος στο Δαφνί. «Δεν συνδέεται το περιστατικό με το νοσοκομείο αλλά δεν συνάδει η συμπεριφορά του. Ήδη τον θέσαμε σε αργία. Επειδή έχω πλήρη εικόνα από τα ασθενοφόρα μας που δεν έχει καμία σχέση η συμπεριφορά τους. Είναι απαξία, στα όρια του βασανιστηρίου αυτό που έχει γίνει», σημείωσε.

Ερωτώμενος σχετικά με το πως τα ιδιωτικά ασθενοφόρα παίρνουν άδεια, απάντησε: «Δεν υπάρχει διαδικασία εμπλοκής για τα ασθενοφόρα τα ιδιωτικά. Παίρνουν πιστοποίηση από το υπουργείο  Μεταφορών. Λειτουργούν μόνο στο πλαίσιο της μεταφοράς. Δεν συνδέονται με νοσηλεία. Δεν πιστοποιούνται από το υπουργείο Υγείας».