Πιθανό εμβόλιο κατά του AIDS «μιμείται» την φυσική άμυνα του ανοσοποιητικού

  • Iatropedia
Αμερικανοί ερευνητές δοκιμάζουν ένα πανίσχυρο φάρμακο το οποίο φάνηκε να εμποδίζει την είσοδο του ιού HIV στα κύτταρα αποτρέποντας την επακόλουθη μόλυνση

Το φάρμακο που ανέπτυξαν ερευνητές του Scripps Research Institute στο Τζούπιτερ της Φλόριντα είναι τόσο ισχυρό ώστε δεν αποκλείουν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως εμβόλιο κατά του φονικού ιού HIV που ευθύνεται για το AIDS. Χρησιμοποιώντας ως πρότυπο μια φυσική μετάλλαξη στην οποία καταφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα αμυνόμενο κατά του ιού, το φάρμακο έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να φράξει τον δρόμο σε κάθε στέλεχος των HIV-1, HIV-2 και SIV εμποδίζοντας την μόλυνση του οργανισμού.

Ο ιός HIV «δουλεύει» μολύνοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, στοχεύοντας ειδικά τα κύτταρα CD4+T. Όμως αν ο ιός δεν κατορθώσει να εισβάλλει στα σημαντικά αυτά κύτταρα, δεν μπορεί και να αναπαραχθεί, αδυνατώντας έτσι να βλάψει τον οργανισμό. Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν «τον πιο ισχυρό αναστολέα εισόδου μέχρι τώρα» όπως δηλώνουν, ικανό να αδρανοποιήσει τον ιό αποκλείοντας την είσοδό του στα λεμφοκύτταρα.

Σε προηγούμενη μελέτη οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι μια μετάλλαξη στους υποδοχείς CCR5 των κυττάρων Τ, μπλοκάρει τον HIV και ακολούθως την επιμόλυνση των κυττάρων. Αν και η συγκεκριμένη μετάλλαξη εμφανίζεται μόνο σε λιγότερο από το 1% του ανθρώπινου πληθυσμού, παρέχει στα άτομα αυτά φυσική ανοσία στην μόλυνση από τον HIV. «Αντίθετα με τα αντισώματα τα οποία αποτυγχάνουν να εξουδετερώσουν ένα μεγάλο μέρος των στελεχών HIV-1, η πρωτεΐνη μας υπήρξε αποτελεσματική έναντι όλων των στελεχών που δοκιμάστηκαν, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για ένα εμβόλιο κατά του HIV» επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Μάικλ Φάρζαν.

Προς το παρόν το φάρμακο έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εμβολίασαν μαϊμούδες ανακάλυψαν ότι ο οργανισμός τους έδειξε ανώτερη αντίσταση στον ιό SIV, την παραλλαγή του HIV που απαντάται στα πιθηκοειδή. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σε μορφή εμβολίου το νέο φάρμακο θα παρέχει ανοσία μακράς διαρκείας στις μολύνσεις από τον ιό HIV, αντιγράφοντας την τακτική του: στοχεύοντας τα ίδια κύτταρα του ανοσοποιητικού, το εμβόλιο θα καθιστά τα κύτταρα αυτά «εργοστάσιο» αναπαραγωγής του.

Αλέξανδρος Θεολόγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βρέθηκε το γονίδιο που σταματά το Aids! Ελπιδοφόρα ανακάλυψη