ΠΙΣ: «Η κοστολόγηση νέων εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ στραγγαλίζει και πάλι τους εργαστηριακούς γιατρούς»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΙΣ
Σε μετακύλιση δαπανών στις πλάτες των εργαστηριακών γιατρών για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων, προχωρά για μια ακόμη φορά η πολιτεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σε νέο ΦΕΚ προβλέπεται η κοστολόγηση νέων εξετάσεων, αλλά όχι και η αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Με το ΦΕΚ αρ. 1454 (β΄ τεύχος) κοστολογούνται για πρώτη φορά διαγνωστικές εξετάσεις που προκαλούν πρόσθετη δαπάνη στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Αναφέρεται μάλιστα ότι η υπέρβαση στον συγκεκριμένο ΚΑΕ θα καλυφθεί από το clawback που αποδίδουν τα διαγνωστικά στον Οργανισμό. Μια πρακτική που, όπως υποστηρίζουν οι ιδιώτες γιατροί, έχει δημιουργήσει διαχρονικά «έναν ανήθικο στραγγαλισμό του εισοδήματος του ιατρικού δυναμικού του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα, γεγονός που απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των μονάδων αυτών».

Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν οι γιατροί του ΠΙΣ, κοστολογήθηκαν νέες εξετάσεις, για τις οποίες η Πολιτεία παρέχει ονομαστική κάλυψη, αλλά δεν αυξάνει τον σχετικό προϋπολογισμό, και έτσι μετακυλύει το βάρος στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά.

«Η πολιτική υφαρπαγής εισοδήματος και επίταξης πανάκριβων διαγνωστικών υπηρεσιών εις βάρος του διαγνωστικού κλάδου, προκάλεσε συλλογικό κύμα αντιδράσεων με εξαιρετικά επιτυχημένες κινητοποιήσεις στο πρόσφατο παρελθόν».

ΠΙΣ: Ποιές είναι οι εξετάσεις που πήραν τιμή

Οι εξετάσεις και πράξεις αυτές που βαραίνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είναι:

  • LDL αφαίρεση σε ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία.
  • Αξονική Ουρογραφία.

Μέσω της σχετικής ανακοίνωσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ): «απαιτεί την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής Υπουργικής Απόφασης, η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι στήριξαν την κοινωνία παραμένοντας στη διάθεσή της για επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, δίνοντας την μάχη της επιβίωσης μέσα στις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα».

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν την άμεση κατάργηση του απαράδεκτου μηχανισμού clawback και «κούρεμα» στις αντίστοιχες απαιτήσεις του παρελθόντος, λόγω των οικονομικών συνεπειών που επέβαλε η πανδημία του COVID-19, όπως λένε:

«Όπως είναι ευρέως αντιληπτό, η διαγνωστική διερεύνηση αποτελεί κομβικό σημείο για τη διαχείριση των ασθενών με COVID-19 σε εθνικό επίπεδο και επομένως είναι στρατηγικής σημασίας η επιβίωση και η ομαλή λειτουργία του συμβεβλημένου με το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα της χώρας», καταλήγουν οι γιατροί.