Ποιος φταίει τελικά για τις ελλείψεις φαρμάκων;

  • Iatropedia
Ο ένας ρίχνει τελικώς την ευθύνη στον άλλο για τις ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους πάντες και νίπτει τα χείρας της, οι φαρμακευτικές εταιρείες μιλούν για τις παράλληλες εξαγωγές, οι φαρμακαποθήκες κατηγορούν τις εταιρείες, οι φαρμακοποιοί όλους τους άλλους και πάει λέγοντας. Τελικώς ο έλληνας ασθενής που δε φταίει γιατί την πληρώνει;

Σειρά να ρίξουν βέλη έχουν τώρα οι ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών που κατηγορούν τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι στερούν τα φάρμακα από τους ασθενείς επειδή ζητούν μετρητά.

Βέβαια το ερώτημα γιατί άραγε η Ελλάδα με κάτι λιγότερο από 11 εκατ. κατοίκους διαθέτει πάνω από 150 φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, όταν η Γαλλία των 63,7 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει μόλις 9 φαρμακαποθήκες και η Γερμανία των 82,5 εκατομμυρίων μόνο 16, παραμένει μάλλον αναπάντητο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) πάντως καταφέρεται κατά των φαρμακευτικών εταιρειών, κατηγορώντας τις για τις ελλείψεις φαρμάκων που διαπιστώνονται στην αγορά.

Σύμφωνα με τους Φαρμακοποθηκάριους, η απουσία σκευασμάτων από την αγορά οφείλεται στην άρνηση των εταιρειών να εφοδιάσουν επαρκώς τις φαρμακαποθήκες, ενώ ζητούν άμεση εξόφληση για τις παραγγελίες, όταν οι φαρμακοποθήκες χορηγούν πιστώσεις στα φαρμακεία που με τη σειρά τους παρέχουν πιστώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μάλιστα, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) πως οι ελλείψεις οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές, λέγοντας πως οι εν λόγω εξαγωγές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 50%, καθώς προτεραιότητα των φαρμακαποθηκών είναι να εφοδιάσουν τα φαρμακεία πελάτες τους και όχι το πρόσκαιρο κέρδος.

Αντίθετα υποστηρίζουν ότι, τα περισσότερα προϊόντα ελλείψεων που αναφέρονται δεν εξάγονται, ενώ τα φαρμακεία έχουν τη δυνατότητα να εφοδιαστούν από τους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς τους και τις φαρμακευτικές εταιρείες απευθείας.