Πιο επιμελείς οι γυναίκες στις προληπτικές εξετάσεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως προκύπτει από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όλο και περισσότερες γυναίκες στη χώρα μας υποβάλλονται σε τεστ Παπανικολάου και σε μαστογραφία. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των Ελληνίδων της τάξεως του 21,5% παραδέχεται ότι δεν έχει κάνει ποτέ ΤΕΣΤ Παπανικολάου...

Τα αποτελέσματα της έρευνας Υγείας για το 2014, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η οποία δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, αποκαλύπτει σημαντική μείωση σε σχέση με το 2009, όταν είχε διενεργηθεί αντίστοιχη έρευνα σε σχέση με το ποσοστό των γυναικών που δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου. Το 2009 περισσότερες από τις μισές Ελληνίδες (ποσοστό 53%) δήλωναν ότι δεν είχαν κάνει μαστογραφία στη ζωή τους, έναντι του 38% που έδωσε την ίδια απάντηση το 2014. Αντίστοιχα, το 2009 μία στις τρεις Ελληνίδες (ποσοστό 31%) δεν είχε υποβληθεί σε κυτταρολογικό έλεγχο κατά Παπανικολάου, έναντι του 21,5% το 2014. Το 85,6% των γυναικών, που έχουν κάνει μαστογραφία και το 87,6%, όσων έχουν υποβληθεί σε τεστ Παπανικολάου, το έκαναν προληπτικά.

Πλην όμως τα ποσοστά «συμμόρφωσης» των γυναικών στις εκκλήσεις των γιατρών για προληπτικές εξετάσεις είναι σαφώς ανώτερα σε σχέση με τους άνδρες, καθώς  μόνο ένας στους τρεις (32,3%) έχει υποβληθεί σε κλινική ή άλλη εξέταση (PSA, υπέρηχο, βιοψία) για τον προστάτη. Από αυτούς, ποσοστό 72,8% υπεβλήθη στην εξέταση προληπτικά.

Σε γενικές γραμμές το 55,7% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω μέτρησε τηναρτηριακή του πίεση και το 56,3% το σάκχαρό του, τους τελευταίους 12 μήνες πριν από τη διενέργεια της έρευνας. Από το σύνολο όσων έχουν μετρήσει οποτεδήποτε την αρτηριακή τους πίεση, οι επτά στους δέκα το έκαναν προληπτικά. Αντίστοιχα, οκτώ στους δέκα όσων έχουν μετρήσει το σάκχαρό τους έκαναν την εξέταση προληπτικά.

Το 2014, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ήταν μια καλή -σε σχέση με τις προηγούμενες- χρονιά για τον αντιγριπικό εμβολιασμό στην Ελλάδα. Το 29% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι εμβολιάστηκε κατά της γρίπης το 2014, το 3,6% το 2013, το 8,5% πριν από τις 31/12/2012. Αντίθετα, το 58,9% δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ. Συγκριτικά με τα ευρήματα της αντίστοιχης έρευνας που διενεργήθηκε το 2009, το ποσοστό όσων εμβολιάστηκαν το 2014 έχει σχεδόν διπλασιαστεί (από 15% στο 29%), ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Οι Έλληνες μπορεί να «φοβούνται» να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης, δεν έχουν όμως κανένα πρόβλημα να καταναλώσουν φάρμακα, βότανα και βιταμίνες και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χωρίς συνταγή γιατρού. Όπως κατέδειξε η έρευνα, ένας στους δύο συμμετέχοντες (47,4%) ηλικίας 15 ετών και άνω κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων πριν από τη διενέργεια της έρευνας έλαβε φάρμακα, βότανα ή βιταμίνες με γραπτή συνταγή γιατρού και τρεις στους δέκα (27,5%) χωρίς.

Μάλιστα από όσους έλαβαν σκευάσματα χωρίς συνταγή, επτά στους δέκα κατανάλωσαν φάρμακα (όχι βότανα ή βιταμίνες). Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2009 έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων επισκέπτονται το φαρμακείο χωρίς να έχουν συνταγή γιατρού (24,5% το 2009 έναντι 27,5% το 2014).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν