Ποιοι και πόσα θα επιστρέψουν από τα επιδόματα-μαϊμού;

  • Iatropedia
Μπορεί να άργησε η κυβέρνηση αλλά τελικά εντόπισε τους μαϊμού αναπήρους που πήραν επιδόματα ακόμη και με την παρέμβαση πολιτικών. Οι παράνομοι δικαιούχοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν όσα παρανόμως έχουν εισπράξει τα τελευταία χρόνια. Πότε και ποιοι θα επιστρέψουν τα μετρητά;

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι 40.000 που δεν πήγαν να απογραφούν και συνεπώς κρίνονται ως παράνομοι, θα λάβουν πολύ σύντομα (τις επόμενες ημέρες) ενημέρωση ώστε να εναποθέσουν τα χρήματα που πήραν χωρίς να τα δικαιούνται πίσω στα ταμεία του κράτους.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να γεμίσουν τα δημόσια Ταμεία ακόμη και με 1 δις ευρώ, αφού υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο οι 40.000 παράνομοι δικαιούχοι, πήραν από 20.000 έως 25.000 ευρώ ο καθένας τα τελευταία χρόνια.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Ο επόμενος έλεγχος εστιάζεται σε όσους πήγαν να απογραφούν αλλά τα έγγραφα που παρουσίασαν ήταν πλαστά ή δεν κάλυπταν πλήρως τις προϋποθέσεις. Επίσης για όσους υπάρχουν αμφιβολίες ότι έχουν κάποια αναπηρία, θα επανεξετασθούν από ειδική επιτροπή.

Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι από αυτή τη διαδικασία μπορεί να μειωθούν οι δικαιούχοι κατά ακόμη 10 με 20.000. Άλλωστε είναι αμφίβολο ακόμη και αυτοί που πήγαν να απογραφούν, αν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Εξάλλου όπως ο ίδιος ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Μ.Μπόλαρης δήλωσε, σε πολλές περιπτώσεις για τη χορήγηση επιδομάτων μεσολαβούσαν και πολιτικοί.