Ποιες τροφές » σβήνουν» τα σημάδια του χρόνου;

  • Iatropedia
''Πολύτιμος'' σύμαχος κατά της αντιγήρανσης είναι η κατανάλωση ορισμένων τροφών. Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν οι τροφές που είτε μας κρατούν νέους είτε επιταχύνουν τη γήρανση. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες είναι αυτές οι τροφές.

Της Χριστίνας Δ. Μπαλαμώτη

Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου, MSc

Η γήρανση είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία. Υπάρχει η πρωτογεννής γήρανση η οποία καθορίζεται από το DNA μας και η δευτερογεννής γήρανση η οποία επηρεάζεται από τις συνθήκες ζωής μας και τη διατροφική μας συμπεριφορά).

Η γήρανση προκαλείται από τις «ελεύθερες ρίζες» η οποίες επιτίθενται στα κύτταρα του οργανιμού, τα οξειδώνουν με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται ή και να καταστρέφονται.

Η διατροφή ενάντια στη γήρανση ουσιαστικά βασίζεται αφενός στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά και μας κρατούν νέους, αφετέρου στην αποφυγή τροφών που αυξάνουν τη διαδικασία της οξείδωσης.

Ποιες τροφές μας κρατούν νέους

Τα φρούτα περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών βιταμινών (βιταμίνη Α, βιταμίνη C) και φλαβονοειδή τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση. Ιδιαίτερα η βιταμίνη C αποτελεί πρόδρομο μόριο για την παραγωγή κολλαγόνου που είναι υπεύθυνο και για την ελάστικότητα της επιδερμίδας.

Τα λαχανικά περιέχουν επίσης πληθώρα αντιοξειδωτικών βιταμινών και μάλιστα η τομάτα περιέχει λυκοπένιο που είναι μείζον αντιοξειδωτικό.

Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και γι’ αυτό στο μαγείρεμα συστήνεται η χρήση μόνο ελαιολάδου και η αποφυγή χρήσης άλλων μαγειρικών λιπών.

Η σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση. Μάλιστα όσο περισσότερο κακάο περιέχει η σοκολάτα τόσο πιο υγιεινή είναι.

Το τσάι περιέχει πολυφαινόλες και ταννίνες οι οποίες συμμετέχουν στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και θα πρέπει να μη λείπει από τη διατροφή μας.

Το κόκκινο κρασί είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει ρεσβερατρόλη, ένα μείζον αντιοξειδωτικό. Η χρήση του προστατεύει το γενετικό από οξείδωση και συστήνεται η κατανάλωση του μέχρι 2 ποτήρια την ημέρα για τους άρρενες και μέχρι 1 ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες.

Φυσικά το νερό αποτελεί σημαντικό σύμμαχο ενάντια στο γήρας και πρέπει να φροντίζουμε να είμαστε καθημερινά καθημερινά ενυδατωμένοι.

Τέλος η μείωση της καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης κατά 20 – 30 % φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία της γήρανσης.

Ποιες τροφές μας γερνούν γρηγορότερα

Το κορεσμένο λίπος που περιέχεται σε τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα ολόπαχα τυριά, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο και τις μαργαρίνες αφενός επιβαρύνει το καρδιαγγειακό μας σύστημα αφετέρου ενισχύει την οξείδωση στα κύτταρα του οργανισμού.

Η κατανάλωση ζάχαρης θεωρείτε ότι οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης άλλων θρεπτικότερων τροφών και συνεπώς έμμεσα οδηγεί τον οργανισμό σε γρηγορότερη γήρανση.

Tips αντιγήρανσης

1) Τρεφόμαστε σωστά

2) Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας

3) Φροντίζουμε να συμπληρώνουμε 7 – 8 ώρες ύπνου καθημερινά

4) Διακόπτουμε το κάπνισμα

5) Φροντίζουμε να ασκούμαστε καθημερινά

Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc

Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος

www.dietnet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είμαι έγκυος! Πόσα κιλά πρέπει να πάρω;

Τι θέλουν οι άνδρες για να αποδώσουν καλύτερα στο σεξ;

Διπολική διαταραχή: Πότε ''πάνω'' και πότε ''κάτω''

Βotox ή υαλουρονικό οξύ; Τι να διαλέξω;