Ποιες τροφές κάνουν καλό στην καρδιά;

  • Iatropedia
''Ασπίδα'' προστασίας για την καλή λειτουργία του οργανισμού αποτελεί η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση. Αξιοσημείωτο είναι πως ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά πάνω από 50 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά. Ποιες είναι οι τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά; Ποιες πρέπει να αποφεύγουμε; Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε; Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Θανάση Πατσιαλά

Καρδιολόγου

Είναι βέβαιο ότι μια σωστή διατροφή μας εξασφαλίζει μακροζωία, ποιότητα ζωής, υγεία και ευεξία. Η κακή διατροφή, αντίθετα, μπορεί να είναι αιτία πολλών σοβαρών νοσημάτων όπως τα καρδιακά, τα εγκεφαλικά επεισόδια, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση κ.α.

Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με σωματική άσκηση μας βοηθούν να αποφύγουμε όσο το δυνατόν την εμφάνιση αυτών των νοσημάτων.

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά πάνω από 50 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά. Αυτά τα προμηθεύεται από όλες τις τροφές. Τα θρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, τα ιχνοστοιχεία και το νερό. Όλα αυτά βρίσκονται στα περισσότερα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Για μια ισορροπημένη δίαιτα είναι αναγκαίο να παίρνουμε καθημερινά συνδυασμούς από:

1. Γάλα ή τυρί ή γιαούρτι,

2. Κρέας κόκκινο ή κοτόπουλο ή ψάρι ή όσπρια,

3. Δημητριακά ή ψωμί,

4. Λαχανικά,

5. Φρούτα και

6. φυσικά πάντα ελαιόλαδο ή γενικότερα έλαια φυτικής προέλευσης.

Τα παραπάνω τρόφιμα αποτελούν και τη λεγόμενη Μεσογειακή δίαιτα (την οποία εφαρμόζουν οι περισσότεροι κρητικοί) και θεωρείται η πιο υγιεινή διατροφή στο κόσμο, διότι μελέτες έδειξαν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν τις λιγότερες ασθένειες.

Έτσι λοιπόν με τη σωστή διατροφή προσέχουμε:

1. να μην παίρνουμε βάρος

2. να πίνουμε ελάχιστα οινοπνευματώδη

3. μειώνουμε το αλάτι και τα ζωικά λίπη

4. καλό πρωινό, μέτριο μεσημεριανό, ελάχιστο βραδινό

5. αποφεύγουμε τα ενδιάμεσα γεύματα και τα τσιμπολογήματα

6. αρκετά λαχανικά και φρούτα

7. αξιολογούμε συχνά τις διατροφικές μας συνήθειες.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι διατροφικές ανάγκες διαφέρουν από ηλικία σε ηλικία. Οι ηλικίες άνω των 40 ετών χρειάζονται την πιο ισορροπημένη διατροφή πάντα σε συνδυασμό με κάποια άσκηση όπως είναι το περπάτημα, το κολύμπι κλπ. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε ασβέστιο και σίδηρο.

Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προσέχουν τις θερμίδες (πολύ ψωμί, γλυκά, αναψυκτικά κλπ) και τα γεύματά τους να είναι μικρότερα διότι δεν καταναλώνουν θερμίδες όπως οι νεώτεροι.

Ας δούμε ποιά τρόφιμα και πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνουμε:

1. 1-2 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας ή πουλερικά

2. 2-4 φορές την εβδομάδα φρέσκο ψάρι

3. 1-2 φορές την εβδομάδα 2-4 αυγά (συνολικά/εβδομάδα)

4. 3-4 φορές την εβδομάδα ελιές, όσπρια, πατάτες

5. 2-3 φορές την εβδομάδα ζυμαρικά ή ρύζι

6. Καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο με μέτρο, φρούτα και λαχανικά φρέσκα ή βραστά.

Σίγουρα δεν τα τρώμε όλα μαζί αλλά για μια ισορροπημένη και προγραμματισμένη διατροφή καλό είναι να υπάρχει σε κάθε σπίτι πρόγραμμα δεκαπενθημέρου ώστε να μπορούν να γίνονται οι κατάλληλοι συνδυασμοί, να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο τραπέζι και να παίρνει ο οργανισμός όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα ανάλογα με τις μεταβολικές ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας.

Πίνετε άφθονο νερό ενώ καταναλώνετε οινοπνευματώδη με μέτρο και όχι κάθε μέρα.

Τέλος το αλάτι καλό είναι να χρησιμοποιείται ελάχιστα ιδιαίτερα από άτομα που έχουν αρτηριακή υπέρταση ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λεμόνι, ξύδι, ρίγανη ή άλλα μυρωδικά όπου είναι δυνατόν. Στα ράφια του SuperMarket θα βρείτε αλάτι για υπερτασικούς (50% NaCl+50%KCl)

Εάν συντρέχουν σοβαρά προβλήματα παχυσαρκίας ή συναφή καλό είναι να απευθύνεστε σε διαιτολόγο ώστε να σας συστήσει τη σωστή διατροφή, ανάλογα με το πρόβλημά σας.

Πατσιαλάς Θανάσης

Καρδιολόγος

http://www.patsialas.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως να ''ρίξετε'' τη χοληστερίνη!

Παγκόσμια ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών! Δείτε όλα τα συμπτώματα

Εμμηνόπαυση: Γιατί έρχεται πιο νωρίς;

Μήπως πονάτε σε όλο σας το σώμα χωρίς λόγο;