Ποιες τροφές είναι »εχθροί» του ύπνου;

  • Iatropedia
Έχετε αναρωτηθεί γιατί μερικά τρόφιμα σας προκαλούν υπνηλία, ενώ άλλα σας δίνουν ενέργεια; Σίγουρα θα σας έχει τύχει να θέλετε να κοιμηθείτε μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή να θέλετε να φάτε κάτι γλυκό όταν είστε κουρασμένοι. Οι τροφές εκτός από το να μας δίνουν θρεπτικά συστατικά μπορεί να μας δώσουν ή να μας «πάρουν» ενέργεια. Δείτε στο επιστημονικό άρθρο ποιες τροφές σας ''κλέβουν'' τον ύπνο!

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Γνωρίζοντας πώς τα τρόφιμα και τα ποτά επηρεάζουν τον οργανισμό θα βοηθήσει να κρατηθούμε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποτρέψουμε την αϋπνία της νύχτας.

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, το οποίο προκαλεί υπνηλία. Οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με περισσότερη τρυπτοφάνη, γι αυτό τα βαριά με υδατάνθρακες γεύματα μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία.

Οι πρωτεΐνες των τροφίμων είναι τα δομικά στοιχεία της τρυπτοφάνης, έτσι το καλύτερο σνακ πριν τον ύπνο είναι αυτό που περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, όπως τα δημητριακά με γάλα ή τυρί με κράκερ.

Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο και ρυθμίζει την υπνηλία. Συγκεκριμένα παράγεται στον εγκέφαλο από τη μετατροπή της τρυπτοφάνης πρώτα σε σεροτονίνη και στη συνέχεια σε μελατονίνη και εκκρίνεται τη νύχτα την επαγωγή και τη διατήρηση του ύπνου.

Τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, το κρασί ακόμα και η μπύρα είναι πλούσιες πηγές της ορμόνης. Η μελατονίνη βρίσκεται επίσης σε πολλά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων ντομάτες, σταφύλια, κεράσια και καρύδια.

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που δρα αναστέλλοντας τη δράση των ορμονών στον εγκέφαλο που μας κάνουν να αισθανόμαστε υπνηλία.

Μία δόση καφεΐνης μπορεί να τονώσει το μυαλό για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια θα προκαλέσει μια πτώση καθώς η επίδραση εξασθενεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθεί κάποιος από την διεγερτική επίδραση της καφεΐνης είναι να καταναλώνει συχνές και μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μπύρα, κρασί ή άλλα αλκοολούχα ποτά για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν.

Το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί και να διαταράξει τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης παρεμποδίζει την έλευση στα βαθύτερα στάδια του ύπνου και έτσι να ξυπνάτε κουρασμένοι παρά το γεγονός ότι κοιμηθήκατε αρκετές ώρες.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν