Πιάνουν δουλειά οι πρώτοι Προσωπικοί Βοηθοί για άτομα με αναπηρία

  • Ρούλα Τσουλέα
προσωπικοί βοηθοί
Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των πρώτων Προσωπικών Βοηθών και η αξιολόγηση των πρώτων ασθενών

Οι πρώτοι Προσωπικοί Βοηθοί για άτομα με αναπηρία μπορούν από σήμερα να πιάσουν δουλειά, καθώς ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των πρώτων 176 ασθενών και η εκπαίδευση των πρώτων Βοηθών τους.

Για την κάλυψη των Προσωπικών Βοηθών το κράτος θα καταβάλλει μηνιαίο ποσό που φθάνει έως τα 1.663 ευρώ, αναλόγως με την κατάσταση των ασθενών. Το ποσόν αυτό είναι επιπλέον των επιδομάτων και των λοιπών παροχών που ήδη λαμβάνουν.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι πρώτοι 176 πάσχοντες από αναπηρία που έχουν αξιολογηθεί, μπορούν από σήμερα να εισέρχονται με τους κωδικούς τους στην ειδική πλατφόρμα www.prosopikosvoithos.gov.gr, ώστε:

  • Να δουν το αποτέλεσμα της απόφασης της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης,
  • Να δουν την απόφαση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), με την οποία τους απονέμεται συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που μπορούν να αξιοποιούν κάθε μήνα για την αμοιβή του Προσωπικού Βοηθού τους,
  • Να αναζητήσουν τον Προσωπικό Βοηθό της προτίμησής τους στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών
  • Να υποβάλουν το συμφωνητικό τους με τον Προσωπικό Βοηθό, ώστε να ξεκινήσει η αμειβόμενη παροχή της υπηρεσίας

Ειδική επιμόρφωση

Έως σήμερα 520 άτομα έχουν αιτηθεί να γίνουν Προσωπικοί Βοηθοί και καθημερινά αυξάνονται. Ήδη, οι 241 από αυτούς έχουν ολοκληρώσει την ειδική επιμόρφωση, που παρέχεται δωρεάν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Έτσι είναι διαθέσιμοι στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών. Αναμένεται η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και των υπολοίπων.

Διαβάστε ακόμα Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία: Ξεκινά η κατ’ οίκον αξιολόγηση σε 1.000 ΑμεΑ στην Αττική

Οι Προσωπικοί Βοηθοί μπορούν να απασχολούνται ως ωρομίσθιοι ή σε καθεστώς συνοίκησης, δηλαδή να ζουν στο σπίτι των ωφελουμένων. Στην πρώτη περίπτωση, η αμοιβή του Προσωπικού Βοηθούν ανέρχεται σε 6 ευρώ μικτά ανά ώρα. Στην δεύτερη περίπτωση:

  • Ο μεν Προσωπικός Βοηθός αμείβεται με 1.200 ευρώ μικτά μηνιαίως
  • Ο δε ωφελούμενος με 250 ευρώ μηνιαίως για τα έξοδα που θα κάνει για τον Προσωπικό Βοηθό

Η καταβολή των χρημάτων γίνεται κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνουν οι δικαιούχοι.

Τα έως τώρα αποτελέσματα στους ασθενείς που αξιολογήθηκαν

Από τους 176 συμπολίτες μας με αναπηρία που ήδη αξιολογήθηκαν:

  • Για 97 κρίθηκε ότι τελούν σε «απόλυτη και διαρκή εξάρτηση» από Προσωπικό Βοηθό και θα λάβουν ποσό 1.663 ευρώ το μήνα
  • Για 56 ωφελούμενους κρίθηκε ότι τελούν σε μεγάλη ανάγκη και θα λάβουν 1.247 ευρώ
  • Για 12 κρίθηκε ότι τελούν σε μέτρια ανάγκη και θα λάβουν 831 ευρώ
  • Για 6 κρίθηκε ότι τελούν σε μικρή ανάγκη και θα λάβουν 416 ευρώ
  • Για 5 κρίθηκε ότι δεν είναι επιλέξιμοι

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες αξιολογήσεις. Θα αρχίζει επίσης η β’ φάση του πιλοτικού προγράμματος εκτός Αττικής.

Επέκταση σε όλη τη χώρα από το 2024

Το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Next Generation EU.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι το 2024 οι Προσωπικοί Βοηθοί να εφαρμοστούν σε όλη τη χώρα. «Τέσσερα χρόνια τώρα, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να διασφαλίσουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Από σήμερα, κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιτέλους, ένα αίτημα δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος ικανοποιείται και οι πρώτοι συμπολίτες μας μπορούν από σήμερα να έχουν τον δικό τους Προσωπικό Βοηθό», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά, ώστε το 2024 να εφαρμόσουμε την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού σε όλη τη χώρα, γιατί, για εμάς, η ισότιμη συμμετοχή κάθε συμπολίτη μας στην κοινωνία και την αγορά εργασίας αποτελεί προτεραιότητά μας. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Φωτογραφία: iStock