Ποια είναι η θεραπεία για την αμυγδαλίτιδα;

  • Iatropedia
Τα περιστατικά της αμυγδαλίτιδας συνεχώς αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες. Τα συμπτώματα της λοίμωξης μπορεί να είναι βασανιστικά, αλλά δεν είναι ανησυχητικά και συνήθως δεν διαρκούν πολύ. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα ύποπτα συμπτώματα και τη θεραπεία της αμυγδαλίτιδας

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι αμυγδαλές είνα μαλακοί αδενικοί ιστοί και αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις . Έχετε δύο αμυγδαλές, μία σε κάθε πλευρά στο πίσω μέρος του στόματος.

Η αμυγδαλίτιδα είναι μια λοίμωξη των αμυγδαλών. Ο πονόλαιμος είναι το πιο συχνό σύμπτωμα. Επιπλέον, συνοδεύεται με βήχα, πυρετό , πονοκέφαλο, αδιαθεσία, κόπωση και πολύ συχνά συνυπάρχουν πρησμένοι (διογκωμένοι) αδένες στο λαιμό. Οι αμυγδαλές μπορεί να διογκωθούν και να γίνουν κόκκινες. Υπάρχει και η πιθανότητα να παρουσιάσουν πύον που εμφανίζονται ως λευκές κηλίδες πάνω στις αμυγδαλές.

Ποια είναι η θεραπεία για την αμυγδαλίτιδα;

Σε ήπιες καταστάσεις , μπορεί να μην χρειαστεί να κάνετε τίποτα και να αφήσετε να κάνει τον κύκλο της. Κατά βάση όμως, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά και ίσως να πάρετε παυσίπονα . Μπορείτε να κάνετε γαργάρες, ή να χρησιμοποιήσετε παστίλιες και ειδικά σπρέι.

Αντιβιοτικό μπορεί να συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα:

– Αν η λοίμωξη είναι σοβαρή.

– Εάν δεν υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες.

– Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ήδη εξασθενημένο (για παράδειγμα, αν εάν κάνετε χημειοθεραπεία).

Αν υποφέρετε από επαναλαμβανόμενες αμυγδαλίτιδες και ιδίως αν προκαλούνται από στρεπτοκοκκική λοίμωξη ίσως θα πρέπει να τις αφαιρέσετε χειρουργικά. Η συχνότητα εμφάνισης των επεισοδίων είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να το αποφασίσετε.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έξυπνα τρικ για να περάσει γρήγορα ο πονόλαιμος!