ΠΦΣ: Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας για αύξηση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι φαρμακοποιοί έχουν προειδοποιήσεις επανειλημμένως ότι αν απελευθερωθούν οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, θα αυξηθούν και οι τιμές τους καθώς ως διατιμημένα από την Πολιτεία προϊόντα, έχουν τις χαμηλότερες τιμές της ΕΕ. Και όπως καταγγέλλει τώρα ο ΠΦΣ, ασκούνται ήδη πιέσεις στον υπουργό Υγείας για απελευθέρωση των τιμών όλων των ΜΥΣΥΦΑ με τελικό σκοπό το κέρδος.

«Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν από τον ΠΦΣ, «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές, επιβεβαιώνονται με το πιο κατηγορηματικό τρόπο οι καταγγελίες του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σχετικά με την μεθοδευόμενη αύξηση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ, με πρόσχημα την απελευθέρωση των τιμών.

Η ΕΦΕΧ σε μήνυμά της προς τα μέλη της δύο μόλις μέρες πριν την εκπνοή του 2016 επιχειρεί να εκβιάσει το υπουργείο, προτρέποντας τα μέλη της να στείλουν επιστολή προς τη Διεύθυνση Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του υπουργείου Υγείας με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και προς τον κ. υπουργό Υγείας, το επισυναπτόμενο υπόδειγμα επιστολής, προσαρμοσμένο στο προσωπικό ύφος που συνήθως εκφράζεται το κάθε μέλος της ΕΦΕΧ. Με την επιστολή αυτή, σύμφωνα με το Ν. 4254/2014, θα ζητείται άμεσα η αφαίρεση από τα δελτία τιμών των φαρμάκων της κατηγορίας ΜΥΣΥΦΑ που αντιπροσωπεύει το κάθε μέλος της ΕΦΕΧ.

«Η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού που κατά τον Νομικό μας Σύμβουλο είναι καθόλα νόμιμη δημιουργεί μία de facto άρση της διατίμησης των προϊόντων αυτών και υλοποιεί την απελευθέρωση των τιμών», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα της ΕΦΕΧ.

«Ο πολυπόθητος και δίκαιος στόχος για την απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ γίνεται πραγματικότητα μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες του Συνδέσμου μας οι οποίες υλοποιήθηκαν μέσα από τον νόμο 4254/2014», θριαμβολογεί ανερυθρίαστα η ΕΦΕΧ, αποκαλύπτοντας ότι το κύριο μέλημα της εν λόγω διατάξεως ήταν να αυξηθούν οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ και τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών, αδιαφορώντας πλήρως ότι οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν τα σπασμένα για ακόμη μία φορά.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί το υπουργείο Υγείας να μην ενδώσει στην εκβιαστική τακτική των εταιρειών, που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος, με την επίφαση του ανταγωνισμού και το πρόσχημα της μείωσης των τιμών μέσω αυτού.

Επίσης από το 2017 ο Π.Φ.Σ. θα λειτουργήσει ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ των ΜYΣΥΦΑ για να γνωρίζουν οι πολίτες αν πραγματικά οι τιμές μειώθηκαν ή όχι. Τα ΜYΣΥΦΑ είναι φάρμακα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει την Υγεία αλλά και το πορτοφόλι των πολιτών».