Πετούν στο δρόμο τους νέους γιατρούς

  • Iatropedia
Σε απόγνωση βρίσκονται οι νέοι γιατροί από τον αποκλεισμό τους από τα Ταμεία καθώς δεν τους δίνεται η δυνατότητα ούτε να συνάψουν νέες συμβάσεις αλλά ούτε καν να συνταγογραφούν.

Το πρωτοφανές μπέρδεμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με τον νέο φορέα παροχών υγείας τον ΕΟΠΥΥ αλλά και με όλα τα Ταμεία έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού τους νέους επιστήμονες της ιατρικής οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι πλήρως από το σύστημα.

Συγκεκριμένα όπως καταγγέλλει το «Κίνημα Νέων Γιατρών»: «Η πρωτοφανής οικονομική κατάσταση της χώρας και ο αποκλεισμός μας από τα ασφαλιστικά ταμεία προκάλεσαν συνθήκες πλήρους απομόνωσης και επαγγελματικού αφανισμού μόνο για εμάς τους νέους ιατρούς».

Όπως αναφέρουν, υπάρχει διαχρονικά αποκλεισμός τους από το ΙΚΑ,

ο ΟΑΕΕ συνήψε τελευταία φορά συμβάσεις με γιατρούς το 2009

ενώ ο ΟΠΑΔ που διαχρονικά έκανε συμβάσεις με όλους τους ιατρούς, με απόφαση του, διέκοψε τη σύναψη συμβάσεων στις 6/9/11.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην μπορούν να εγγραφούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ούτε να γράψουν παραπεμπτικά για εξετάσεις. Οι συνέπειες για τους νέους ειδικευμένους που άνοιξαν ιατρείο είναι καταστροφικές διότι οι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στα ιατρεία τους με αποτέλεσμα να είναι πλήρως περιθωριοποιημένοι.

Το «Κίνημα Νέων Γιατρών» υποστηρίζει ότι η στάση αυτή των ασφαλιστικών ταμείων παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης που επιτάσσει η διάταξη του άρθρου 4 του Συντάγματος που στην ουσία υποκρύπτει άνιση μεταχείριση των παλαιών και νέων ιατρών.

Οι νέοι γιατροί εξηγούν ότι ο ΟΠΑΔ από τον Σεπτέμβρη και μετά, ανανεώνει με τριετή διάρκεια ή παρατείνει τις συμβάσεις που ήδη είχε με συνέπεια οι νέοι να μένουν εκτός του συστήματος.

Γι αυτό ζητούν να εκδοθεί άμεσα εγκύκλιος από τον ΟΠΑΔ για να συνταγογραφούν φάρμακα ή εξετάσεις ως μη συμβεβλημένοι ιατροί, να γίνει εγγραφή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και να γίνει χορήγηση του ενιαίου συνταγολόγιου στους νέους μη συμβεβλημένους γιατρούς για την εξυπηρέτηση των ασθενών.