Πέντε αλήθειες για τα αντηλιακά!

  • Iatropedia
Κάθε καλοκαίρι οι ειδικοί δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν και ας γίνονται κουραστικοί την αναγκαιότητα της χρήσης των αντηλιακών τις ώρες που έχει πολύ ήλιο. Για την αποφυγή εγκαυμάτων αλλά και άλλων σοβαρών κινδύνων που παραμονεύει η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, οι ειδικοί συνιστούν την τοποθέτηση αντηλιακού. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πέντε αλήθειες για ταπροϊόντααυτά.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Τα αντηλιακά περιέχουν φίλτρα (φωτοπροστατευτικές ουσίες) που αντανακλούν ή απορροφούν τις ακτίνες UV. Υπάρχουν δύο τύποι φωτοπροστατευτικών ουσιών:

Χημικά φίλτρα ή απορροφητικά: Είναι ουσίες που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Κυρίως χρησιμοποιούνται τα φίλτρα ευρέος φάσματος UVA και UVB με κυριότερο εκπρόσωπο τις βενζοφαινόνες. Αν και έχουν ευρύ φάσμα φωτοπροστασίας έχουν το μειονέκτημα ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία, γιατί απορροφώνται διαδερμικά.

Φυσικά φίλτρα ή φωτοανακλαστικά: Είναι ουσίες που αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία διότι είναι μέταλλα. Συνήθως χρησιμοποιείται το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου. Είναι πιο ασφαλή επειδή δεν απορροφώνται διαδερμικά, αλλά αντανακλούν λιγότερο την UVA ακτινοβολία.

Τα περισσότερα αντηλιακά χρησιμοποιούν συνδυασμό φυσικών και χημικών φίλτρων για να ενισχύεται η προστατευτική τους δράση.

Τα αντηλιακά μπορεί να είναι με τη μορφή κρέμας, λοσιόν ή σπρευ. Αν έχετε ξηρό δέρμα προτιμήστε ένα υπό τη μορφή κρέμας, ειδικά για το πρόσωπο.

Ένα τζελ ή σπρέι θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα για τις περιοχές που καλύπτονται με τρίχες, όπως το στήθος ενός άντρα. Οι γονείς συχνά προτιμούν σπρέι επειδή είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί στα παιδιά.

Όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακό σπρέι, να είστε βέβαιοι οτι επααλέιφετε μία καλή ποσότητα και αποφύγετε την εισπνοή του προϊόντος.

Ορισμένα καλλυντικά προιόντα π.χ. ενυδατική κρέμα, κραγιόν έχουν αντηλιακή προστασία. Εάν είστε πολύ ώρα σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να ανανεώνετε το προιόν κάθε 2 ώρες ή να εφαρμόζετε ένα ξεχωριστό αντηλιακό.

Εάν δεν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, δεν ιδρώνετε υπερβολικά και δεν πλένετε το πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσατε να βάλετε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει αντηλιακή προστασία μόνο μία φορά το πρωί.

Σε γενικές γραμμές φροντίστε να διαλέξετε ένα αντηλιακό με ευρύ φάσμα προστασίας, με SPF τουλάχιστον 15, ανθεκτικό στο νερό, να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης του και να ακολουθήτε τις οδηγίες της ετικέτας.

Και να θυμάστε τα εξής:

Μόνο τα αντηλιακά που προσφέρουν προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB μπορούν να αναγράφουν στην ετικέτα τους «κάλυψη ευρέος φάσματος».

Μόνο τα ευρέος φάσματος αντηλιακά με SPF 15 ή υψηλότερο μπορούν να ισχυρίζονται ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας (SPF) από 2 έως 15 προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα και μόνο. Δεν προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος και την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Κανένα αντηλιακό δεν είναι εντελώς αδιάβροχο, γι’ αυτό πρέπει να χαρακτηρίζεται «ανθεκτικό στο νερό» (water-resistant) και όχι «αδιάβροχο» (waterproof).

Αν ιδρώσετε ή κολυμπήσετε να επαναλάβετε την επάλειψη μόλις βγείτε, αλλιώς ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε δυο ώρες.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάτε υγιεινά στις διακοπές! Όχι εκτός ορίων

Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!

Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Πόσα ποτήρια νερό να πίνω στη ζέστη;

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!

Πόνος στην κοιλιά: Πότε να ανησυχήσω;

Μήπως ο υπολογιστής σας αρρωσταίνει;