ΠΕΦ: Έρχεται καταστροφή του ελληνικού φαρμάκου και αντικατάστασή του με ακριβότερα εισαγόμενα

  • Iatropedia
"Η διαπραγμάτευση με τους εκπρόσωπους των δανειστών σε ό, τι αφορά την πολιτική φαρμάκου κατέληξε σε φιάσκο. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως μια παλαιά απαίτηση των δανειστών για απαξίωση του ελληνικού φαρμάκου, γεγονός που οδηγεί με ταχύτητα στην διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας". Αυτό αναφέρει η ανακοίνωσή της σήμερα η ΠΕΦ...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως τονίζουν οι παράγοντες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, «η χθεσινή απόφαση δρομολογεί πλέον στην απόσυρση πολλών προσιτών ελληνικών φαρμάκων και ανοίγει την πόρτα στην υποκατάστασή τους με ακριβά εισαγόμενα, τα οποία θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων και θα καταστήσουν πανάκριβο αγαθό την υγεία των πολιτών».

Εξηγούν μάλιστα, ότι «η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των ελληνικών φαρμάκων από το όριο των 7,8 ευρώ στο 1 ευρώ, στην πράξη, θα σημάνει την προφανή αδυναμία παραγωγής τους. Αυτά θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα φάρμακα τα οποία στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ. Αυτά τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα προστατεύουν στην ουσία τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» των δανειστών.

Επιπλέον, οδηγεί σε διάλυση την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους υγιείς πυλώνες ανάπτυξης και απασχόλησης της χώρας μας».

Τα μέλη της ΠΕΦ πιστεύουν ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπέστη εκβιασμό υπό τις πιέσεις που δέχτηκε, αναγκάστηκε να υιοθήσει «μια καταστροφική για την ελληνική οικονομία πολιτική η οποία, ενώ δεν παράγει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θυσιάζει την εγχώρια παραγωγή και εξυπηρετεί μεγάλα ξένα  οικονομικά συμφέροντα». 

Καταλήγουν δε στην ανακοίνωσή τους με την εξής έκκληση:

«Καλούμε, την ύστατη αυτή στιγμή, τον πρωθυπουργό , την πολιτική ηγεσία της χώρας και τα μέλη του Κοινοβουλίου να ανατρέψουν τους παράλογους σχεδιασμούς των δανειστών και να κρατήσουν στη ζωή έναν κλάδο που παράγει προστιθέμενες αξίες, ανάπτυξη και απασχόληση. Η λύση είναι η άμεση εκπόνηση εθνικής πολιτικής για την υγεία και το φάρμακο, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας. Οι κατευθυνόμενες και αποσπασματικές πολιτικές οδηγούν σε μη αναστρέψιμη καταστροφή».