ΠΕΦ: Ανεπαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και ενεργειακή κρίση “γονατίζουν” τις ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου

  • Γιάννα Σουλάκη
clawback
Σε θέση μάχης βρίσκεται η ελληνική αγορά φαρμάκου με την υπέρμετρη επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) αλλά κυρίως μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για τον διαχωρισμό της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Το σχεδόν ισομερές ποσοστό του 59-41% αδικεί κατάφωρα τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς πριμοδοτεί με 60 εκατομμύρια τη δαπάνη των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων, εις βάρος του ελληνικού φθηνού γενόσημου.

Η ενίσχυση από το Υπουργείο Υγείας με 60 εκατομμύρια ευρώ της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα ακριβά φάρμακα (Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) 1Α, 1Β), η οποία διαμορφώθηκε μετά τον διαχωρισμό της σε ποσοστό 59-41, φέρνει τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τη μεγαλύτερη επιβάρυνση μέσω του συστήματος των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) δεν την υφίστανται πλέον μόνο όσοι “φουσκώνουν” την φαρμακευτική δαπάνη -και είναι γνωστό πως η επιβάρυνση προέρχεται κυρίως από τα ακριβά φάρμακα- αλλά το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας ισομερώς, κάτι που αδικεί τις εγχώριες επιχειρήσεις, που παράγουν φθηνά φάρμακα.

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα είναι ούτως ή άλλως ανεπαρκής, αναφέρει σε σειρά ανακοινώσεων της η ΠΕΦ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τις ολοένα και υψηλότερες υποχρεωτικές επιστροφές των επιχειρήσεων στο κράτος, οι οποίες ξεπερνούν το 60% των πωλήσεών τους.

Περαιτέρω εξηγούν τα εξής:

“Όποιος προκαλεί δαπάνη θα πρέπει να επιβαρύνεται αναλόγως. Αυτός είναι ο μόνος δίκαιος κανόνας που θα πρέπει να ισχύει απαρέγκλιτα στο πλαίσιο των ούτως ή άλλως ασφυκτικών προϋπολογισμών. Δυστυχώς ο κανόνας αυτός καταστρατηγείται για μια ακόμη φορά. Δεν είναι δυνατό φάρμακα των 5 και 7 ευρώ να έχουν τις ίδιες ποσοστιαίες επιστροφές με φάρμακα των 300 και 500 ευρώ”, αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ.

Να σημειωθεί πως η κλειστή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 2,08 δισ ευρώ, και αφορά τόσο τα ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα -που διατίθενται μέσω Νοσοκομείων και φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ- όσο και τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα, τα οποία οι πολίτες λαμβάνουν μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.

Clawback και ενεργειακή κρίση: “Εκρηκτικό” το μείγμα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Η συμπίεση του ποσοστού “ελάφρυνσης” των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία, έρχεται μάλιστα μια εποχή που οι βιομηχανίες καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα και τα υψηλά κόστη της ενέργειας και των πρώτων υλών:

“Επισημαίνουμε ότι ειδικά τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ήδη δέχονται τεράστια πίεση λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας, των πρώτων υλών, των μεταφορών και του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αδικαιολόγητη την οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των τιμών μέσω της ανατιμολόγησης”, σημειώνουν.

Παράλληλα, θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και στα επενδυτικά προγράμματα του κλάδου, καθώς τα νέα clawback που θα επιβληθούν στα φάρμακα της ελληνικής παραγωγής, θα διαμορφώσουν ένα μη προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον και ως εκ τούτου κλίμα αποεπενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία με μόλις 20% μερίδιο αγοράς αναλογεί στο 85% των νέων επενδύσεων, διαθέτοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί σε εξέχοντα επενδυτικό και εξαγωγικό κλάδο της χώρας, προχωρώντας στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Η νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί, πλέον, αναμένεται να στερήσει πόρους από την Ανάπτυξη, και να θέσει εμπόδια στην υλοποίηση του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας:

“Βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα κίνητρα και τη στοχοθεσία της νέας Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την ενίσχυση της παραγωγής εντός της ΕΕ. – και της χώρας μας κατ΄ επέκταση”, υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

ΠΕΦ: Να επιταχυνθούν τα μέτρα εξορθολογισμού της δαπάνης

Τα αυξημένα ποσά που καταβάλλει η φαρμακοβιομηχανία στο κράτος μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) θα μπορούσαν να ήταν χαμηλότερα, εάν η κυβέρνηση είχε επιταχύνει τα διαρθρωτικά μέτρα που προωθεί για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

“Θα πρέπει να λειτουργήσουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τα μέτρα αυτά”, λέει η ΠΕΦ.

“Είναι δεδομένο ότι μόνο από τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης κυρίως των νέων ακριβών θεραπειών μπορούν να εξοικονομηθούν 250 – 300 εκατ.€”, σημειώνουν οι επιχειρήσεις και καταλήγουν:

“Καλούμε για μια ακόμη φορά την Πολιτεία να ενισχύσει την χρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, επιταχύνοντας παράλληλα την υλοποίηση των μέτρων για τον ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό της αποζημίωσης”.