Παύλος Πολάκης για αναδρομικά: τα χρήματα πιστώθηκαν και τώρα πρέπει να «τρέξουν» ΥΠΕ και νοσοκομεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
χρήματα στους νοσοκομειακούς γιατρούς
Με ανάρτησή του στο facebook το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς ότι η εργασία που έπρεπε να γίνει από το υπουργείο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ολοκληρώθηκε και τα χρήματα για τα αναδρομικά βρίσκονται ήδη διαθέσιμα στον αντίστοιχο κωδικό. Και επισήμανε σε Υγειονομικές Περιφέρειες και διοικήσεις των νοσοκομείων ότι τώρα είναι στο χέρι τους να προλάβουν να πληρώσουν τους γιατρούς μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου. Δεν διευκρινίζει ωστόσο ο υπουργός, αν εστάλησαν και εγκύκλιοι ή γενικά οδηγίες στα λογιστήρια των νοσοκομείων για τον τρόπο υπολογισμού του ποσού που αναλογεί σε κάθε γιατρό...

Ένα νέο ρεπορτάζ του iatropedia, ημέρα Κυριακή που οι διοικητικές υπηρεσίες είναι κλειστές, σε δύο υπεύθυνους λογιστηρίων που καταφέραμε να εντοπίσουμε ιδιωτικά, είναι ότι υπολόγισαν τα ποσά με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Και περιμένουν κάποιες οδηγίες από τις ΥΠΕ για να εναρμονιστούν σε ένα κοινό, σωστό τρόπο.

Άγνωστο αν κάτι τέτοιο θα συμβεί σήμερα που είναι η πρώτη εργάσιμη μέρα μετά την ανάρτηση του κ. Πολάκη, αλλά οι άνθρωποι ήταν αυτό που αποκαλούμε «πελαγωμένοι».

Μπορεί τα απαραίτητα κονδύλια να  έχουν ήδη μεταβιβαστεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο υπουργείο Υγείας και η οδηγία της ηγεσίας να είναι να γίνει η καταβολή τους με την ίδια διαδικασία που καταβάλλονται οι μισθοί, δηλαδή χωρίς εντάλματα που εγκρίνονται από Επιτρόπους, αλλά μέσω κατάθεσης στην ΕΑΠ, αλλά πόσα θα δώσουν στον καθένα δεν γνωρίζουν…

Όπως είχε μεταδώσει το iatropedia στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι λογιστές είχαν κληθεί να αποστείλουν στις αρμόδιες ΥΠΕ λίστες με τα αναδρομικά που αναλογούν σε κάθε γιατρό. Αλλά είχαν κάνει πρόχειρους υπολογισμούς χωρίς να έχουν σαφείς οδηγίες. Τώρα τι θα ανεβάσουν στην ΕΑΠ; Ακόμα και τα μεγάλα, πολυπληθή νοσοκομεία της πρωτεύουσας που εννοείται ότι δεν προλαβαίνουν να κάνουν αυτή τη δουλειά για 1200 γιατρούς έκαστο μέσα σε μια εβδομάδα, οι καταλυτικές ημερομηνίες πληρωμής της 13ης και 27ης Ιανουαρίου, φαντάζει πολύ κοντά!

Ας ελπίσουμε ότι σήμερα θα υπάρξουν εξελίξεις και ότι υπάρχουν διευκρινιστικές εγκύκλιοι ή τέλος πάντων έγγραφα με οδηγίες ώστε οι αμφιβολίες και η αγωνία να λήξουν εδώ.

Δείτε παρακάτω την ενημερωτική ανάρτηση του κ. Πολάκη: