Πάτρα: Αναστάτωση από κρούσμα μηνιγγίτιδας σε νηπιαγωγείο με 40 παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
μηνιγγίτιδα
Όλα τα παιδιά της τάξης έπρεπε να λάβουν προληπτική φαρμακευτική αγωγή, αλλά το φάρμακο είχε έλλειψη

Δύο 24ωρα αγωνίας πέρασαν οι γονείς 40 μικρών παιδιών στην Πάτρα, όταν στο νηπιαγωγείο τους καταγράφηκε μηνιγγίτιδα σε ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις 4 ετών.

Το παιδί χρειάσθηκε να νοσηλευθεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου της Πάτρας και πλέον είναι καλά. Οι μικροί συμμαθητές της, όμως, έπρεπε να λάβουν προληπτική φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο το φάρμακο που χορήγησαν οι παιδίατροι βρισκόταν σε έλλειψη στην πρωτεύουσα της Αχαΐας,. Το επακόλουθο ήταν να μην μπορούν οι γονείς να το βρουν πουθενά.

Σύμφωνα με το Open, για να βρουν λύση οι γονείς άρχισαν να το αναζητούν σε γειτονικές πόλεις, όπως στον Πύργο και στο Αγρίνιο. Όσοι το έβρισκαν, το μοιράζονταν με άλλους γονείς, για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.

Όπως έγινε γνωστό, το κοριτσάκι παρουσίασε μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένα βακτήριο που παρουσιάζει 13 διαφορετικά στελέχη (οροομάδες).

Στην χώρα μας επικρατεί ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β, ο οποίος ευθύνεται για περισσότερο από το 77% των κρουσμάτων. Δεύτερος σε συχνότητα είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος C.

Όταν υπάρχει κρούσμα μηνιγγίτιδας, συνιστάται προφύλαξη των επαφών, δηλαδή προληπτική χορήγηση φαρμάκου σε όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή μαζί του. Η φαρμακευτική αγωγή ιδανικά πρέπει να χορηγείται το πρώτο 24ωρο μετά την ταυτοποίηση του κρούσματος. Και αυτό, διότι η συχνότητα δευτερογενούς προσβολής των στενών επαφών είναι ψηλότερη τις πρώτες μέρες μετά την έναρξη της νόσου στο πρώτο κρούσμα, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

Πάντως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ανέφερε πως σήμερα θα λυθεί το πρόβλημα διότι έχουν εξασφαλισθεί όλες οι απαιτούμενες δόσεις για τα παιδάκια.

Φωτογραφία: iStock