Παθολόγοι: Ο ΕΟΠΥΥ βάζει στο στόχαστρο τους γιατρούς της ειδικότητας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρουν από την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος "με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ βεβαίωσε χρηματικό πρόστιμο σε βάρος συναδέλφου παθολόγου ισχυριζόμενος περί ζημίας εις βάρους του Δημοσίου λόγω παραβατικής συνταγογράφησης. Κύριο επιχείρημα ήταν ότι η οστεοπόρωση για την οποία συνέστησε θεραπευτική αγωγή ο συνάδελφος, δεν εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο του Παθολόγου, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ασφαλιστικό ταμείο".

Η εν λόγω απόφαση, αν λάβουμε υπόψη την ισχύουσα νομολογία, δεν προκύπτει  από πουθενά και ως εκ τούτου, οι γιατροί της ειδικότητας πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη γιατρός λειτούργησε εντός του γνωστικού της αντικειμένου.

Και από την Ένωση περνούν στην αντεπίθεση επισημαίνοντας:

Επειδή οι παθολόγοι γινόμαστε τα εξιλαστήρια θύματα και ο εύκολος στόχος ορισμένων διοικούντων που επιλέγουν να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν τους ιατρούς επικαλούμενοι το γνωστικό αντικείμενο της Παθολογίας, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Το γνωστικό  αντικείμενο της  Εσωτερικής Παθολογίας αφορά τα νοσήματα όλων των οργάνων του σώματος  και την ολιστική διαγνωστική και θεραπευτική του αρρώστου. Η Παθολογία είναι η κλινική  ειδικότητα  της Ιατρικής  που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη μη χειρουργική θεραπεία των νοσημάτων στους ενήλικες ασθενείς. Δεν προκύπτει από κανένα νομοθέτημα ότι παρακολουθούμε αποκλειστικά κάποια νοσήματα και αντιστοίχως ότι δεν πρέπει να θεραπεύουμε άλλα.

Η πρακτική της Παθολογίας ως ιατρική ειδικότητα ενέχει  τις έννοιες της διάγνωσης  και της θεραπείας. Επομένως ο παθολόγος διαγιγνώσκει και θεραπεύει όλα τα νοσήματα των εσωτερικών οργάνων. Σε περίπτωση που τούτο δεν είναι κατανοητό  παραπέμπουμε σε συγγράμματα διεθνούς Βιβλιογραφίας με  το τίτλο  (Harrison’s Principles of Internal Medicine) και στα προγράμματα τακτικών εξωτερικών ιατρείων Παθολογικών Πανεπιστημιακών Κλινικών εντός των οποίον εκπαιδευόμαστε.

Επίσης, κάποιοι κύκλοι μας θεωρούν υπεύθυνους για την τεράστια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα, τους παραπέμπουμε σε στατιστικές αναλύσεις εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ο μεγάλος αριθμός των ειδικών δεν βοήθησε στην καλύτερη υγεία των κατοίκων μιας χώρας, αντίθετα συνοδεύθηκε με αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο μέλλον  λοιπόν όταν  θα αναφέρεστε στο αντικείμενο του παθολόγου, καλό θα ήταν να μην αναπαράγεται το συντεχνιακό και εσφαλμένο τρόπο ερμηνείας δηλαδή  ότι ο Παθολόγος θεραπεύει, ότι δεν θεραπεύουν  οι υποειδικότητες της Παθολογίας. Αλλά σας υπενθυμίζουμε ότι παθολόγος θεραπεύει  αυτά που έχει διδαχτεί και γνωρίζει, διαφορετικά παραπέμπει σε συναδέλφους υποειδικοτήτων της Παθολογίας.