«Πάρτι» σπατάλης με αφορμή της αλλαγές στο ΕΣΥ

  • Iatropedia
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ξοδεύτηκαν από το υπουργείο Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας για τη δημιουργία του νέου συστήματος τιμολόγησης στα νοσοκομεία (ΚΕΝ), καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Ένα σύστημα που βλάπτει τελικά σοβαρά την υγεία των ασθενών αλλά και τις τσέπες τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δ.Βαρνάβα η σχολή (ΕΣΔΥ) έλαβε 600.000 ευρώ για να υλοποιήσει το νέο σύστημα τιμολόγησης με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, ένα σύστημα όμως που παρουσιάζει αμέτρητα προβλήματα. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ.Βαρνάβας: «Στα Νοσοκομεία από 1ης Οκτωβρίου γίνεται χαμός και όλοι αυτοσχεδιάζουν με τα Κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ), ενώ τα κόστη σε πολλές περιπτώσεις είναι στα ύψη και θα τιναχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα. Κι όμως. Η ΕΣΔΥ που ανέλαβε ως υποέργο την «εκπαίδευση χρηστών ΕΣΥ» απαξιοί ν΄ ασχοληθεί με πεζά πράγματα, πιστεύοντας προφανώς πως η κατάσταση θα βελτιώνεται σταδιακά μέσω της αυτομόρφωσης των χρηστών».

Η εφαρμογή των νέων νοσηλίων στα νοσοκομεία προβλέπει μεταξύ άλλων συγκεκριμένο αριθμό ημερών φιλοξενίας των ασθενών ανά νόσημα και σε πολλές περιπτώσεις το χρονικό διάστημα που έχει καθορισθεί δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά ιατρικά δεδομένα και οι γιατροί αναγκάζονται να δώσουν άρον άρον εξιτήριο στους αρρώστους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ η συγκεκριμένη σχολή έλαβε και 6 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει το χάρτη υγείας ο οποίος όμως δεν έχει λειτουργήσει ακόμη.