Παρέμβαση Πλεύρη για καταγγελία με έγκυο που έχασε το παιδί της, επειδή την έδιωξαν από το Ιπποκράτειο ΘΣΝ

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, προκάλεσε η νέα καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας, για περιστατικό με έγκυο γυναίκα που παραπέμφθηκε σε άλλο νοσοκομείο, επειδή τελείωνε η εφημερία, με αποτέλεσμα να χάσει το παιδί που κυοφορούσε. "Υπάρχει σαφής εντολή μου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για άμεση διερεύνηση", δήλωσε ο υπουργός.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες από το τραγικό περιστατικό στην Πάτρα, όπου 49χρονος ξεψύχησε στον δρόμο, αναζητώντας περίθαλψη και πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας, τις «πόρτες» του οποίου βρήκε κλειστές. Νοσηλεύτρια του είπε πως το νοσοκομείο δεν εφημέρευε, αν και υπήρχαν γιατροί.

Ένα νέο παρόμοιο περιστατικό αποκαλύφθηκε σήμερα. Σύμφωνα με δικηγόρο οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη,  ετοιμόγεννη γυναίκα στην 39η εβδομάδα της κύησής της, μετέβη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αλλά εκεί της είπαν να πάει αλλού, γιατί τελείωνε η εφημερία.

«Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρέχει στη συντριπτική του πλειοψηφία τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ με πλήρη σεβασμό στους ασθενείς και αυταπάρνηση», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας, με αφορμή τη νέα υπόθεση.

«Οποιαδήποτε καταγγελία για τυχόν ιατρική αμέλεια στο ΕΣΥ διερευνάται με τη δέουσα σοβαρότητα από τα αρμόδια όργανα και υπάρχει σαφής εντολή μου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για άμεση διερεύνηση, ειδικά στις περιπτώσεις που η καταγγελία συνδέεται με απώλεια ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο κ. Θάνος Πλεύρης.

Τι λέει η νέα καταγγελία με την έγκυο που έχασε το παιδί της

Σύμφωνα με την καταγγελία του δικηγόρου της οικογένειας, Χαράλαμπου Αποστολίδη, ο οποίος μίλησε στο newsit.gr, η γυναίκα τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκε στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, με αποκόλληση πλακούντα και ρήξη της μήτρας, όπως αποδείχθηκε αργότερα. Στο νοσοκομείο της πρόσφεραν πρώτες βοήθειες αλλά δεν την υπέβαλλαν σε επείγουσα καισαρική τομή, καθώς όπως της είπαν, τελείωνε η εφημερία του νοσοκομείου.

Της συνέστησαν μάλιστα να πάει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο απείχε μισή ώρα από το Ιπποκράτειο. Στο Παπαγεωργίου, επίσης, υπήρξαν -σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας- καθυστερήσεις με αποτέλεσμα το νεογνό να γεννηθεί τελικά με ισχαιμική υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια.

Διασωληνώθηκε και παρέμεινε περίπου 3 μήνες στην εντατική του Παπαγεωργίου, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών εκεί, το παιδί έφυγε από τη ζωή.

Η μητέρα και ο πατέρας του παιδιού, που είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, έχουν καταθέσει μήνυση, σύμφωνα με τον δικηγόρο και έχει ξεκινήσει ήδη η προανάκριση. “Ο εισαγγελέας ενέκρινε την διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής, για να αποδειχθεί δηλαδή ότι το παιδί πέθανε από υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και από άλλες βλάβες, οι οποίες προήλθαν από την καθυστέρηση”, αναφέρει ο δικηγόρος.