Παράνομες πωλήσεις φαρμάκων μέσω ιστοσελίδων- Ο ΕΟΦ προειδοποιεί…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ούτε μία ούτε δύο αλλά 16 ιστοσελίδες που διακινούσαν παράνομα φάρμακα μέσω ίντερνετ, προχώρησε η ΕΛΑΣ. Μάλιστα ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπορεί να είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.

Οι οαράνομες ιστοσελίδες με τα φάρμακα αγνώστου προέλευσης και ποιότητας, εντοπίστηκαν από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «Pangea X», για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Η έρευνα, ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες και κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων συνελήφθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο 400 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά περισσότερα από 25 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α.

Ελληνική εταιρία

Οι 16 ιστοσελίδες, διεθνούς παρουσίας, που αποκάλυψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι οποίες ήταν κατοχυρωμένες μέσω ελληνικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου-φιλοξενίας, εντοπίστηκαν μετά από πληροφορίες από την Ιντερπόλ και για τις οποίες σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των διαχειριστών.

Από την αστυνομική και ψηφιακή έρευνα που επακολούθησε, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τριών αλλοδαπών υπηκόων (Ηνωμένου Βασιλείου, Πολωνίας και Ουκρανίας) στη διαχείριση των 16 επίμαχων ιστοσελίδων.

Στο «κύκλωμα» και Έλληνας

Η υπόθεση αυτή δεν είναι η πρώτη που αποκαλύπτεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης, «Pangea X», καθώς τον περασμένο Οκτώβριο συνελήφθη ένα άτομο ελληνικής υπηκοότητας, το οποίο, μέσω προσωπικής ιστοσελίδας και λογαριασμών – προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διέθετε προς πώληση πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική επικράτεια.