Παραμελημένη η οδοντιατρική φροντίδα στην Ελλάδα: Στο 38,2% η ιδιωτική δαπάνη και 0% η δημόσια

  • Γιάννα Σουλάκη
πελάτες
Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει μια απογοητευτική εικόνα για την οδοντιατρική περίθαλψη ενηλίκων και παιδιών στην Ελλάδα.

Ακόμη και το Dentist Pass, το voucher δηλαδή των 40 ευρώ που θέσπισε το Υπουργείο Υγείας για οδοντιατρικές υπηρεσίες σε παιδιά 6-12 ετών, φαίνεται πως δεν αξιοποιήθηκε σημαντικά από τους γονείς.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη (28/03) με αφορμή το εφετινό «Έτος Στοματικής Υγείας», έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία.

Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης, το πρόγραμμα Dentist Pass συγκέντρωσε αιτήσεις για 245.000 παιδιά, σε σύνολο 600.000 ωφελούμενων.

Οι λόγοι είναι πολλοί: Πιθανόν δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση των γονέων, ή δεν υπάρχει “κουλτούρα καλής στοματικής υγείας” σε όλες τις ελληνικές οικογένειες, σύμφωνα με τους Οδοντίατρους.

Στο 0% η δημόσια ιδιωτική δαπάνη στην Ελλάδα

Η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη, σύμφωνα με τα στοιχεία των Οδοντιάτρων, ως ποσοστό της συνολικής οδοντιατρικής δαπάνης, στην Ελλάδα αγγίζει το 0% ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 31%, σύμφωνα με στοιχεία του 2021.

Επιπλέον, μειώθηκαν σχεδόν κατά 72% οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022.

“Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι πολίτες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα ενώ, παράλληλα, ο δημόσιος οδοντιατρικός τομέας είναι υποστελεχωμένος και με σοβαρά ελλείμματα σε υποδομές και οργάνωση. Τα παραπάνω συντέλεσαν στην όξυνση των ανισοτήτων και τη συνολική υποβάθμιση του επιπέδου στοματικής υγείας του πληθυσμού”, σημειώνει ο κ. Δεβλιώτης.

Η διαχρονική εγκατάλειψη της Στοματικής Υγείας από την Πολιτεία, όπως επισημαίνουν οι Οδοντίατροι, είναι πολιτικά ανεπίτρεπτη, κοινωνικά άδικη, επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία και πρέπει να λάβει τέλος.

“Στο πλαίσιο αυτό, παρεμβάσεις όπως το καθολικό προληπτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών Dentist Pass, η επανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας, η συμπερίληψη οδοντιάτρου στο νέο θεσμό των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) είναι αναμφισβήτητα θετικές, αλλά δεν αρκούν”, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΟ.

Αιτία για την οδοντιατρική παραμέληση τα χαμηλά εισοδήματα των Ελλήνων

Την ίδια στιγμή, η κακή στοματική υγεία και η έλλειψη της κατάλληλης οδοντιατρικής φροντίδας συνεπάγεται σωματικά συμπτώματα, λειτουργικούς περιορισμούς, ψυχικές και κοινωνικές επιπτώσεις, στιγματισμό, χαμηλή παραγωγικότητα στην εργασία, μειωμένη επίδοση των παιδιών στο σχολείο, αλλά και επιπλοκές στη γενική υγεία, δεδομένου του γεγονότος ότι οι νόσοι του στόματος έχουν συχνά συννοσηρότητα με άλλα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα (π.χ. συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου με τον διαβήτη και την καρδιαγγειακή νόσο).

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ανέφερε πως οι Έλληνες έχουν το χειρότερο εισοδηματικό επίπεδο μετά τη Βουλγαρία.

«Αυτό αποδεικνύει πως δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους. Επίσης, η έρευνα που εκπονήσαμε προσφάτως στο Επιμελητήριο Αθηνών έδειχνε ότι το 61% των πολιτών έχει πρόβλημα στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, 25% να πληρώσει το ρεύμα και τα καύσιμα και αν το 3% ενδιαφέρεται για ενδύματα και άλλα, φοβάμαι πως εκεί εντάσσεται και η οδοντιατρική φροντίδα. Με αφορμή την ανακήρυξη της φετινής χρονιάς ως ΕΤΟΥΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ θέλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική σας για να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά το μήνυμα προς την Πολιτεία για την οδοντιατρική δαπάνη. Η κοινωνία οφείλει να στηρίζει τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και τους πολίτες, ώστε οι ίδιοι να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και από τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη αν χρειαστεί».

Τι ζητούν οι Οδοντίατροι από την Πολιτεία

Απαιτούνται τα εξής για τα οποία επιζητούμε τη αρωγή της Πολιτείας:

1. Επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση της Στοματικής Υγείας και Οδοντιατρικής Φροντίδας. Προτείνουμε το 5% των δημόσιων δαπανών για την υγεία να κατευθύνονται στη Στοματική Υγεία και την Οδοντιατρική Φροντίδα (Ρήτρα Στοματικής Υγείας).

Σημειώνουμε ότι η πρόταση αυτή (χωρίς τον ακριβή προσδιορισμό του ποσοστού) έχει υιοθετηθεί από τον Π.Ο.Υ. (Κείμενο Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Στοματική Υγεία, Μάιος 2022). Επίσης σημειώνουμε ότι οι δαπάνες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την Οδοντιατρική Φροντίδα είναι μηδενικές, γεγονός ανεπίτρεπτο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, που πλήττει τη στοματική και συνολική υγεία των πολιτών αλλά και τα οικονομικά του Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

2. Ασφαλιστική κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης όλων των Ελλήνων πολιτών με όρους αξιοπρέπειας και ελεύθερης επιλογής. Να ληφθεί ιδιαίτερη πρόνοια για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (π.χ. Ρομά, άτομα με αναπηρία, πρόσφυγες, άτομα με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, κ.α.).

3. Χάραξη και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής Στοματικής Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας για όλο τον πληθυσμό.

4. Κάλυψη των κενών του ΕΣΥ με την πρόσληψη οδοντιάτρων – μόνιμου προσωπικού. Πρόκειται για κίνηση επιτακτικής σημασίας λόγω της δραματικής υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των υψηλών ακάλυπτων αναγκών οδοντιατρικής περίθαλψης του πληθυσμού. Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εθνική Επιτροπή Στοματικής Υγείας, σε σύνολο 649 οργανικών θέσεων οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ., καλύπτονται μόλις 380 θέσεις! Πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις «αναζητούν» οδοντίατρο για να καλυφθούν πάγιες ανάγκες, προσφέροντας δωρεάν περίθαλψη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Μέχρι στιγμής, το κενό αναπληρώνεται με 64 επικουρικούς οδοντιάτρους, η πλειονότητα των οποίων απασχολείται στην 1η Υ.ΠΕ. (Αττική).

5. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι πασιφανείς και τα κενά που δημιουργούνται στη λειτουργία της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Οδοντιατρικής Φροντίδας καθιστούν αναγκαία την άμεση προκήρυξη νέων θέσεων οδοντιάτρων. Με έκπληξη, όμως, διαπιστώσαμε πως η τελευταία προκήρυξη ιατρών και οδοντιάτρων (Μάρτιος 2024) δεν περιλαμβάνει ΚΑΜΙΑ θέση οδοντιάτρων, αποδεικνύοντας τη συνεχή υποβάθμιση της οδοντιατρικής φροντίδας του πληθυσμού της χώρας.

Αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον κλάδο μας η ΑΜΕΣΗ στελέχωση των δημόσιων δομών οδοντιατρικής περίθαλψης, ειδικά των δυσπρόσιτων, ακριτικών και νησιωτικών περιοχών που η πολιτεία έχει καταδικάσει με αδιαφορία στην ερήμωσή τους.

6. Άμεση επαναφορά του πιστοποιητικού Οδοντοστοματολογικής Εξέτασης στο ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή). Αυτό έπρεπε να γίνει κατευθείαν με την έναρξη του Dentist Pass, το οποίο προφανώς πρέπει να παγιωθεί ως θεσμός, με τη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 16 ετών.

7. Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του σχεδιασμού και υλοποίησης της Πανελλαδικής Επιδημιολογικής Έρευνας αξιολόγησης του επιπέδου στοματικής υγείας και εκτίμησης αναγκών υγείας.

8.Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Στοματικής Υγείας/Κέντρου Μελέτης Ανισοτήτων & Πολιτικών Στοματικής Υγείας (Oral Health Observatory).

9. Ανάπτυξη και Λειτουργία Κινητών Μονάδων Στοματικής Υγείας για παρέμβαση σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πρόσφυγες, Ρομά, άπορους, εξαρτημένους, ψυχικά πάσχοντες, κ.α.). Σημειώνουμε ότι η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης».

10. Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Καταγραφής του Καρκίνου του Στόματος. Πρόκειται για αναγκαία παρέμβαση για την αξιολόγηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας μίας εξαιρετικά σοβαρής ασθένειας, την εκτίμηση αναγκών υγείας, το σχεδιασμό των παρεμβάσεων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.