Παραλύει αύριο το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω της απεργίας της ΟΕΝΓΕ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
O ΙΣΑ, ο ΙΣΠ, ο ΠΙΣ και άλλοι σύλλογοι στηρίζουν την αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ , με βασικό αίτημα τη μη απόλυση των επικουρικών γιατρών και την πρόσληψη μονίμων στα νοσοκομεία. Καλούν δε τα μέλη τους σε μαζική συμμετοχή.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, στις 12:00, στο υπουργείο Υγείας, με αιτήματα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός και μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι «το σκεπτικό της απόφασης του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Το μόνο που διασφαλίζεται είναι η πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης» και προσθέτει ότι «οι συμβάσεις των επικουρικών που λήγουν στις 31/12/2018 θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000 γιατροί κινδυνεύουν με απόλυση πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής τους».

Όπως σημειώνει, «την αποκλειστική ευθύνη» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει η κυβέρνηση, η οποία «αν ήθελε θα καταργούσε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα προχωρούσε σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού…». «Οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν ένα ελάχιστο τμήμα των «τραγικών ελλείψεων» που υπάρχουν» συμπληρώνει.

Αλλά ο υπουργός Υγείας συνεχίζει να λέει τα δικά του…

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, «το πρόβλημα υπάρχει με τους γιατρούς που παρατάθηκε με νόμο η θητεία τους (η οποία έληγε μαζικά στις 30/9/2017) μέχρι 31/12/2018. Η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα. Επίσης, ο αριθμός των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο έχει συγκεκριμένη «οροφή» κάθε χρόνο (με βάση τη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων) λόγω του μνημονίου.

Η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών αυτών που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μίας θέσης από τις 2.760 που έχουμε μέχρι σήμερα προκηρύξει ή πρόκειται να προκηρύξουμε μέσα στο 2018. Ήδη, 140 επικουρικοί γιατροί από αυτούς που παρατείναμε τη θητεία τους έχουν πάρει μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Η προϋπηρεσία του επικουρικού γιατρού μοριοδοτείται στον μέγιστο δυνατό βαθμό και αποτελεί ένα σημαντικό bonus στις κρίσεις».

Στήριξη ΠΙΣ στην απεργία

Την αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), επισημαίνοντας ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να βασίζουν τη λειτουργία τους σε συμβασιούχους.

Στήριξη ΙΣΑ

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 και καλεί τα μέλη του σε μαζική συμμετοχή.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους , σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και στηρίζουν με αυταπάρνηση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας που καταρρέει από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Ωστόσο η πολιτεία τους έχει οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση, με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βιοτικές ανάγκες των οικογενειών τους.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Οι ανοχές και οι αντοχές του ιατρικού κόσμου έχουν πλέον εξαντληθεί. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας που καταρρέει. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές.
Οι περισσότερες κλινικές, ειδικά στην περιφέρεια υπολειτουργούν χωρίς βασικές ειδικότητες ενώ παραμένουν κλειστά τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που θα έσωζαν ζωές.

ΤΟ ΕΣΥ δεν αντέχει να χάσει καμία θέση εργασίας. Καλούμε το υπουργείο Υγείας, να καλύψει όλα τα κενά, με μαζικές προσλήψεις γιατρών και να διασφαλίσει τις θέσεις των επικουρικών γιατρών που στηρίζουν το σύστημα».

Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά, στην πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ Τετάρτη 31/01/18 και στην συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την ίδια μέρα στο στις 12 το μεσημέρι.

 

Στήριξη ΙΣΠ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών στηρίζει την πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει για αύριο, Τετάρτη 31/01/18, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος με βασικό αίτημα να μην μείνει κανένας επικουρικός γιατρός απλήρωτος.

Οι επικουρικοί ιατροί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημόσιων δομών, ζώντας καθημερινά την αγωνία της απόλυσης ενώ οι πολυπόθητες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ διεκπεραιώνονται με το σταγονόμετρο.