Παραλλαγή Όμικρον: Καταλαμβάνει το 20% με 30% των ημερήσιων λοιμώξεων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
Ζαούτης
Ελάχιστα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον στην Ελλάδα, πολύ περισσότερα τα “ύποπτα”, όμως, ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Ποια είναι η διασπορά της Όμικρον στη χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΕΟΔΥ και τον πρόεδρο του Οργανισμού, Θεοκλή Ζαούτη.

Μέσα στις δύο τελευταίες ημέρες, οι εργαστηριακοί γιατροί διαπίστωσαν απότομη αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων, γεγονός που οδήγησε σε αριθμό “ρεκόρ” 9.284 κρουσμάτων, τα οποία κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική έκθεση της Δευτέρας (27/12).

Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον που υποδαυλίζει την “πυρκαγιά”, αλλά και την αύξηση της κινητικότητας λόγω των ημερών, κυρίως ανάμεσα τους νέους. Ο αριθμός των θετικών περιστατικών μάλιστα, αναμένεται να αγγίξει τις επόμενες ημέρες «αστρονομικά» νούμερα για τα δεδομένα της χώρας μας, που δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και τις 20 χιλιάδες, σύμφωνα με μερίδα των επιστημόνων.

Το 75% των κρουσμάτων αφορά άτομα ηλικίας από 20 έως 59 ετών, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν στη χώρα, από τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Όπως είπε ο ίδιος, μόλις το 6% των λοιμώξεων αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών. Για τον λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση στους νέους να αποφύγουν την επαφή με μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς τους, ή αυτή να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή.

Δείτε επίσης – Πλεύρης: Διασκέδαση με καθήμενους και με αποστάσεις στα τραπέζια – Που επιβάλλεται η μάσκα υψηλής προστασίας

ΕΟΔΥ: Άνω των 80 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον – Επιπλέον 180 με 200 τα “ύποπτα”

Η πραγματική εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΕΟΔΥ, φτάνει το 20% με 30% του συνόλου των κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά.

Ωστόσο, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά που προέρχονται από το νέο στέλεχος Όμικρον αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα 80 και επιπλέον 180 με 200 είναι τα “ύποπτα”, που έχουν ισχυρές πιθανότητες να αποδειχθούν επίσης θετικά στον νέο ιό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Όμικρον, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της διασποράς του νέου ιού στην Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, μόλις το 10% των θετικών με PCR τεστ που εντοπίζονται στην χώρα αποστέλλονται για αλληλούχιση και ταυτοποίηση στα ειδικά εργαστήρια του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα αναφέρει:Ο ΕΟΔΥ ψάχνει μόνο το 10% των δειγμάτων, από τα θετικά PCR. Μόνο σ’ αυτά γίνεται γονιδιακός έλεγχος. Tο δείγμα που έχουμε βρει θετικό για Όμικρον θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε πολλές φορές για να εικάσουμε ποιο είναι το πραγματικό νούμερο της Όμικρον. Επίσης, τα δείγματα που εξετάζουμε σήμερα για το νέο στέλεχος είναι δείγματα που πήραμε πριν από μία εβδομάδα, ή και 15 μέρες. Είναι χρονοβόρα η διαδικασία της ταυτοποίησης και κρατά πολλές μέρες. Οπότε ήταν άλλη η εικόνα της διασποράς όταν είχαμε πάρει τα δείγματα και δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα με απόλυτα νούμερα για τη διασπορά σήμερα. Η αδρή εκτίμηση που έχουμε με βάση την αύξηση και την ηλικιακή κατανομή είναι πως είμαστε γύρω στο 20%, το πολύ 30% των κρουσμάτων στην Όμικρον”.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Θεοκλής Ζαούτης, σημειώνει ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι πραγματικά σημαντικοί και εξηγεί:

“Νομίζω το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι ήρθε η Όμικρον και θα ακολουθήσει την πορεία που ακολουθεί και σε άλλα κράτη, δηλαδή θα αντικαταστήσει τη Δέλτα, γιατί αυτό το ξέρουμε. Τώρα αυτό θα γίνει την άλλη εβδομάδα; Σε δύο εβδομάδες; Παραπάνω; Δεν έχει πολύ σημασία”.

Τα μέτρα θα ανακόψουν την ορμή της Όμικρον, ώστε να μην κολλήσουμε όλοι μαζί

Ολοένα και αυξανόμενες κλινικές παρατηρήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το νέος στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 δεν προκαλεί βαριά συμπτώματα και νοσηλείες. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου μάλιστα, ο κίνδυνος εισαγωγής είναι μικρότερος σε σύγκριση με την “Δέλτα” και η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά 40% μικρότερη.

Όπως επισήμανε μάλιστα κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19: «Η τρίτη δόση αποτελεί σταθερά το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής “Όμικρον”». Περαιτέρω τεκμηρίωση απαιτείται για τη θνησιμότητα και τον κίνδυνο επαναλοίμωξης που είναι πολύ μεγαλύτερος και φαίνεται συνήθως να υποεκτιμάται, όπως είπε.

Δείτε επίσης – Θεοδωρίδου: Μόνο η τρίτη δόση προστατεύει από την Όμικρον – 3πλάσιος κίνδυνος επαναλοίμωξης στην Όμικρον, σε σχέση με τη Δέλτα

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, μετά από την εισήγηση των ειδικών, στοχεύουν να ανακόψουν την επεκτακτική ορμή του νέου ιού, για πολύ συγκεκριμένους λόγους:

“Η Όμικρον αν αποδειχθεί ότι πραγματικά είναι ένα κρυολόγημα, μπορεί να μην είναι καταστροφικό να κολλήσουμε. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε είναι για να περιορίσουμε την ταχύτητα της εξάπλωσής της, γιατί υπάρχουν ακόμη ανεμβολίαστοι και δεν πρέπει να χάσουμε πρωτίστως ανθρώπινες ζωές, αλλά και για να μην επιβαρύνουμε απότομα το σύστημα Υγείας”, όπως καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πλεύρης: «Ρυθμιστής των μέτρων που θα λάβουμε είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν