Θεοδωρίδου: Μόνο η τρίτη δόση προστατεύει από την Όμικρον – 3πλάσιος κίνδυνος επαναλοίμωξης στην Όμικρον, σε σχέση με τη Δέλτα

  • Γιάννα Σουλάκη
Όμικρον
Ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι μικρότερος από τη Δέλτα και η διάρκεια νοσηλείας είναι 40% μικρότερη, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι μελέτες ανοσίας του εμβολίου είναι ο βασικός πυλώνας που καθορίζει την εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια τη Δευτέρα (27/12).

Προδημοσιευμένη μελέτη από τη Νότιο Αφρική, όπως είπε, δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι μικρότερος από τη Δέλτα και η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά 40% μικρότερη. Ωστόσο, τα δεδομένα της θνησιμότητας θέλουν περαιτέρω τεκμηρίωση, ενώ ο κίνδυνος επαναλοίμωξης είναι μεγαλύτερος από τριπλάσιος.

Πάντως, φαίνεται ότι η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, είπε η κα. Θεοδωρίδου, αλλά λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας ο νέος ιός μπορεί να επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

«Το μεγάλο ενδιαφέρον των επιστημόνων για την μετάλλαξη Όμικρον επικεντρώνεται στη διαφυγή του ιού από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που διαθέτουν, όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει. Η μεγάλη ανησυχία έγκειται στον μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεων που έχει η πρωτεΐνη-ακίδα του ιού. Είναι αναμενόμενο να αυξάνονται οι μελέτες για την ικανότητα εξουδετέρωσης του ιού για τα αντισώματα στους εμβολιασμένους», σημείωσε η ίδια.

Σε πρόσφατη μελέτη, πρόσθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, φαίνεται μειωμένη η εξουδετερωτική ικανότητα, ενώ σε άλλη μελέτη στην οποία διαπιστώνεται επίσης μείωση, διευκρινίζεται ότι η τρίτη δόση ίσως είναι ο παράγοντας που αντιμετωπίζει τη λοίμωξη.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου από τα αναδυόμενα στελέχη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, προς το παρόν οι ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου, δεν προτείνουν να υπάρξει  αλλαγή στα εμβόλια λόγω της Όμικρον. Προβλέπεται, όπως πρόσθεσε, πως μελλοντικά τα εμβόλια θα εφαρμόζονται όπως και τα εμβόλια της γρίπης.

«Άρα, η τρίτη δόση αποτελεί σταθερά το κύριο όπλο για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον», κατέληξε η ίδια.