Παπαευαγγέλου: Τι είπε για τα λύκεια και τα self test – Αυξημένη ανησυχία για τη βόρεια Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
"Περιμένουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων με την εφαρμογή των self tests. Στόχος μας είναι να διαγνωστούν και να απομονωθούν όσα περισσότερα ασυμπτωματικά άτομα είναι δυνατόν", τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία από το Υπουργείο Υγείας.

Τη βεβαιότητά της ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί αρκετά την επόμενη εβδομάδα που θα ξεκινήσουν τα self tests εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ., η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το ατομικό τεστ είναι ένα ισχυρό όπλο δημόσιας υγείας και στόχος είναι η επέκτασή του και στους εργασιακούς χώρους το επόμενο διάστημα, είπε σημειώνοντας ότι πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ υπολόγισε ότι ακόμη και το 50% του πληθυσμού να κάνει τεστ, το όφελος στον περιορισμό των κρουσμάτων είναι σημαντικό. «Και αυτός είναι ο στόχος μας, να βρούμε τα ασυμπτωματικά κρούσματα», είπε η καθηγήτρια.

Μίλησε για αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών και -όπως είπε- αυτό διότι τα παιδιά βρίσκονται με φίλους τους, εκτός σπιτιού.

Παπαευαγγέλου: Ξεπεράσαμε τον μέσο όρο των 3.000 κρουσμάτων ανά 7ήμερο

Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε αύξηση των κρουσμάτων, ανέφερε, με μέσο όρο επταημέρου για πρώτη φορά να ξεπερνά τις 3.000 κρούσματα. «Βέβαια, αυτό οφείλεται εν μέρη και στην αύξηση των τεστ», συμπλήρωσε.

Ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 6,1% αυτήν την εβδομάδα και είναι οριακά πιο χαμηλός από την προηγούμενη. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι σήμερα, νοσηλεύονται 5.500 ασθενείς σε όλη τη χώρα. «Φάνηκε μια πρώτη σταθεροποίηση στην Αττική, όμως αυξήθηκαν οι νοσηλείες στην κεντρική και δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη πλέον είναι κατειλημμένο το 62% των κλινών Covid. O αριθμός των διασωληνωμένων διπλασιάστηκε επίσης, ενώ την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε νέα αύξηση», τόνισε.

Η ίδια ανέφερε ότι συνολικά στη χώρα είναι κατειλημμένες το 85% των κλινών Covid.

Μαγιορκίνης: «Να μην εφησυχάζουμε με το αρνητικό self test»

Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσίασε μικρή σχετικά αύξηση, ενώ η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Στην Αττική, η επιβάρυνση της επιδημίας ήταν στο 7% και στο 8% στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι σε κάθε φάση της πανδημίας επιδιώκουμε την συμμετοχή όλων και έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια εκκίνησης της καθημερινότητας.

Αναφέρθηκε στα ατομικά τεστ, τα οποία είναι ένα επιπλέον εργαλείο στη φαρέτρα μας, είπε τονίζοντας ωστόσο να μην χρησιμοποιούμε το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας.